szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína szándékosan és látványosan felrúgta az 1997-ben Nagy-Britanniától visszakapott Hongkong státusát megállapító szerződést: a július elsején életbe lépett biztonsági törvény ugyanis durván korlátozza a szabadságjogokat és ezzel megsérti az "egy állam, két rendszer" elvet. A Pekinget kiszolgáló hongkongi rendőrség már az első nap őrizetbe vette azokat, akik szerinte megsértették a törvényt.

„Ha bármikor mondtál valami olyat, ami nem tetszik Kínának, akkor jobb, ha nem is látogatsz el Hongkongba”’ – figyelmeztetett Donald Clarke, a George Washington Egyetem jogászprofesszora, a kedden elfogadott és július elsején már életbe is lépett kínai biztonsági törvényt értékelve. A szabályozás valóban drákói szigort ígér: akár életfogytig tartó büntetést is kaphatnak azok, akik követelik Hongkong függetlenségét, terrorista vagy felforgató cselekményeket követnek el, illetve együttműködnek külföldi erőkkel. Az ügyekben eljáró bírók kiválasztásába pedig beleszólhat a városállam Pekinghez hű vezetése, azaz veszélybe kerülhet a bíróságok függetlensége is.

©

A törvény hangsúlyozza, hogy a szabály bárkire érvényes, azaz külföldiek is börtönbe zárhatók. Az is bűncselekménynek számít, ha a külföldiek Hongkong területén kívül állnak ki a városállam függetlensége mellett, illetve sértik meg más módon a biztonsági törvényt.  A szabályozás fontos eleme, hogy a biztonsági törvény alapján elítéltek nem vehetnek részt a városállamban tartott választásokon. „Peking nem akadályozhatja meg, hogy milliók menjenek el voksolni, ám azt megteheti, hogy diszkvalifikálja a neki nem tetsző jelölteket” – idézte a DW német hírportál Margaret Ng ügyvédet.    

Államvédelmi irodák

Az is újdonság, hogy a kínai állambiztonsági szervek most először hozhatnak létre hivatalosan is irodákat a hétmillió lakosú Hongkongban. A kínai biztonsági iroda feladata részben az lesz, hogy „erősítse a külföldi államok és nemzetközi szervezetek irodáinak, illetve a külföldi nem kormányzati szervek és médiumok menedzselését és javítsa az azoknak nyújtott szolgáltatásokat”. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a most életbe lépett törvény nem határozza meg pontosan, mi a kínai nemzetbiztonsági érdek, így Peking, ha akarja, meglehetősen szabadon értelmezheti a dokumentum szövegét.

©

A törvény ellen Hongkongban azonnal tiltakozások robbantak ki és a Pekinggel együttműködő helyi rendőrség több mint száz embert őrizetbe vett. Az egyiküket azért, mert megsértve az új törvényt, egy, a városállam függetlenségét követelő transzparenst tartott a magasba. A rendőrök a jelek szerint már készültek: megjelent egy olyan figyelmeztető tábla, amely közli a tüntetőkkel, hogy cselekedetük felforgatásnak, illetve a függetlenség követelésének minősül, ez pedig bűncselekménynek számít a nemzetbiztonsági törvény értelmében.

Miközben a rendőrök elvitték a tüntetőket, Carrie Lam, Hongkong Peking által jóváhagyott kormányzója azt mondta, az új szabályozás életbe lépése olyan fordulópont, amely lehetővé teszi, hogy a több éve tartó tiltakozó hullám után Hongkong visszatérjen a fejlődés útjára. Pekingben ugyanígy vélik, a hongkongi és makaói ügyekért felelős hivatal vezetője, Csang Hszia-ming azt mondta, az új törvény Damoklész kardjaként függ a Hongkong belügyeibe beleavatkozni akaró bűnözők kis csoportja fölött.

A nem is kis csoport

A „kis csoport” egyébként nem kicsi. Amikor kirobbantak a tiltakozó akciók azt követően, hogy a helyi törvényhozás el akarta fogadni azt a kiadatási törvényt, amely lehetővé teszi, hogy hongkongiakat is átadjanak a „szárazföldi” Kína hatóságainak, voltak olyan napok, amikor milliós tömeg tiltakozott az azóta már visszavont javaslat elfogadása ellen.

©

A mostani biztonsági törvénybe – amely éppen Hongkong visszaadásának 23. évfordulóján lépett életbe – azonban belekerült több olyan pont, amely eredetileg a kiadatási törvényben szerepelt, viszont Kína azt vállalta, hogy visszamenő hatállyal nem alkalmazza a szabályokat. De ez is csak félig igaz, mert Peking hangsúlyozta: a leendő vádlottak múltbeli cselekedetei referenciaként lesznek használhatóak az eljárás során. Azaz, ha valaki most befogja a száját, nem lesz bántódása, ha viszont nem hallgat a „jó szóra”, az is számít majd, amit korábban tett és mondott.  

Kína nem fél

Peking annak ellenére nem hátrált meg, hogy az új szabályozás, amely gyakorlatilag elveszi Hongkong 1997-ben beígért autonómiáját, komoly nemzetközi tiltakozást okozott. „A Kínai Népköztársaság ötven év szabadságot ígért Hongkong népének, de csak 23 évet adott” – mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, s megerősítette, az USA nem figyeli tétlenül, amint az autoriter Kína lenyeli a városállamot. Az USA már korábban vízumtilalmat rendelt el a biztonsági törvény kidolgozásában részt vett kínai tisztségviselők ellen, felfüggesztette a Hongkongnak adott különleges gazdasági státust és elhatározta a védelmi felhasználású berendezések exportját is.

Ausztrália is azt ígérte, hogy a nemzetközi közösség Hongkongon tartja a szemét, Japánban pedig fontolóra vették, hogy elhalasztják Hszi Csing-pin kínai pártvezető és államfő Tokióba tervezett látogatását. A Hongkong ügyében rendszeresen nyilatkozó Csang Hszia-ming közölte, Pekinget nem érdekli, mit mond a világ. „Mi, kínaiak, senkitől sem félünk. Elmúltak azok az idők, amikor mások mondták meg, mit tehetünk és mit nem” – mondta a politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!