szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az elemző bánatosan búcsúzik új könyvében.

Sok korábbi jó barátja lett populista – állapítja meg legújabb könyvében Anne Applebaum. Példáként azt említi, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől fogadott el kitüntetést a konzervatív-liberális filozófus Roger Scruton és Margaret Thatcher egykori beszédírója, John O'Sullivan, akik mindketten lelkesen támogatták a kommunista párt egyeduralma ellen küzdő mozgalmakat Európa keleti felén. Most pedig, hogy Orbán Viktor rendszere meglepően hasonlít a 90-es fordulat előtti világra Európa keleti felén, lelkesednek érte.

Twilight of Democracy: The Failure of Politics and The Parting of Friends (A demokrácia alkonya: a politika kudarca és búcsú barátoktól) – ez a hosszú cím mutatja Anne Applebaum kiábrándulását. Ő maga Lengyelországban, férje, Radoslaw Sikorski egykori külügyminiszter oldalán élte át a fordulatot: míg a rendszerváltozás utáni éveket a liberális eszmék dominanciája jellemezte Európa keleti felén, a huszonegyedik században előretört és sok helyen tartósan hatalomra is jutott a populizmus. De nemcsak ott.

"Egyetlen komoly politikus sem akarja Nagy-Britanniát kivinni az EU-ból" – mondta 2014-ben egy vacsorán Anne Applebaumnak Őfelsége mai miniszterelnöke, Boris Johnson, aki egész politikai karrierjét a Brexitre építette fel. Szélkakas lenne? Éppúgy mint Orbán Viktor, aki liberálisból illiberális lett?

A baloldal szerint a megszorító csomagok és a gyorsan növekvő társadalmi egyenlőtlenség eredményezte a populista fordulatot. A jobboldal szerint a migráció. Anne Applebaum, aki ismeri magukat a politikusokat és az őket befolyásoló tanácsadókat is, egy harmadik magyarázattal szolgál: az elitek háborúja folyik.

A Brexit egy elitelképzelés volt, amely mögé azután populista politikusok állították a közvéleményt. Donald Trump is az elit tagja, aki demagógiával megszerezte a rozsdaövezetek szavazatait. Boris Johnson és főtanácsadója, Dominic Cummings Oxfordban végeztek. Egyáltalán nem azok a kisemberek, akiknek a nevében politizálnak.

Anne Applebaum bánatosan búcsúzik egykori barátaitól, akik a populizmus zászlóvivői lettek: karrierizmusból vagy egyszerűen csak kihasználva azokat a lehetőségeket, amelyeket az informatikai forradalom teremtett a közvélemény befolyásolására.

E tekintetben nemigen különbözik egymástól az angolszász világ és Lengyelország vagy Magyarország – véli Anne Applebaum, aki még mindig keresi a választ arra, hogy valójában miért is lettek liberális barátai a populizmus elszánt hívei?

(Guardian)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült elfogni és közelről lefotózni az új, "gyilkos" darázsfajt, amely Amerika több részén is megjelent

Sikerült elfogni és közelről lefotózni az új, "gyilkos" darázsfajt, amely Amerika több részén is megjelent

Tisztáztak egy fontos kérdést svájci tudósok: vízi állat volt a zsiráfnyakú őslény

Tisztáztak egy fontos kérdést svájci tudósok: vízi állat volt a zsiráfnyakú őslény

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben