szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erőszak nélkül ért véget az újabb fehérorosz tüntetés. A választási csalással vádolt elnök fegyverrel jelent meg a rendfenntartók között, a védelmét már a hadsereg vette át a rendőrségtől.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Egyelőre úgy tűnik, erőszak nélkül értek véget az újabb tüntetések Fehéroroszországban. Miután vasárnap Minszkben és más fehérorosz városokban összesen több százezren vonultak az utcákra az elcsalt választás miatt, nagy kérdés volt, hogy az emberek békésen hazamennek-e, és mennyire lesz agresszív a rendőrség vagy a katonaság, de egyelőre nem érkezett hír arról, hogy éjjel bármi rendkívüli történt volna.

A belarusz belügyminiszter a TASZSZ hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egyetlen embert sem tartóztattak le Minszkben a tüntetés alatt. Persze ez a mondat csak akkor lehet igaz, ha szó szerint vesszük a „tüntetés alatt” kitételt: nem sokkal a demonstráció előtt 26 ember letartóztatását már bejelentették, arra hivatkozva, hogy lebontották a kerítést a Lenin-emlékmű közelében, és engedély nélküli gyülekezést szerveztek.

A belügyminiszter, Olga Csemodanova arra a kérdésre taktikusan kikerülte a válaszadást, hogy hányan tüntettek. Azt magyarázta, hogy „az emberek nagy csoportokban mozogtak a városban”, ezért nem is lehet egyszerűen megmondani, hányan voltak. Az állami tévé húszezer tüntetőről számolt be, de a valós adat minden bizonnyal több százezres szám, a legóvatosabb becslések szerint is csak a fővárosban százezren lehettek kint az utcákon, a vidéki tüntetésekkel együtt negyedmillióan tiltakozhattak

Vasárnap napközben a tömeg felett egy helikopter repült el, később kiderült, hogy ezen a fehérorosz elnök utazott. Lukasenka azzal még Kelet-Európa korábbi diktátoraihoz képest is szokatlan erődemonstrációt próbált tartani, hogy fegyverrel a kezében szállt ki a helikopterből. Végül ki is ment a fegyveres rendfenntartók közé, akik a város központi terét, a Függetlenség teret zárták el a tüntetők elől. A rendőrség és a katonaság egyelőre kitart Lukasenka mellett.

Hogy a hadsereg könnyebben beavatkozhasson, hivatalosan az emlékművek védelmével bízták meg őket. Aki egy emlékmű közelében próbálkozik rendbontással, az nem a helyi rendőrséggel, hanem a hadsereggel találja szemben magát – márpedig Fehéroroszországban annyi a háborús emlékmű, hogy ezt a kitételt szinte mindenre rá lehet húzni. A Belügyminisztérium pedig azt közölte, hogy minden tömegrendezvény megtartása illegális.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániából üzent: „Az emberek felocsúdtak és nincsenek többé abban a helyzetben, hogy együtt éljenek egy olyan kormánnyal, amelyet nem fogadnak el”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt nyilatkozta: „Nagyon egyszerű az álláspontunk: ez (a válság) Fehéroroszország belügye. A fehéroroszok bölcs népként képesek megoldani ezt a helyzetet. A lényeg az, hogy ne provokáljanak kívülről rendbontást.”

Az események hátteréről, illetve az elképzelhető forgatókönyvekről itt olvashat többet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Hol rontotta el Lukasenka, hogy nem ő maradt a fehérorosz Kádár János?

Addig lehet nagy elégedetlenség nélkül fenntartani egy diktatúrát, amíg működik a gazdaság - ez az egyik fő tanulsága a fehérorosz eseményeknek. Több évtized munkájával épült fel egy olyan rendszer, amelyet csak egyre komolyabb elnyomással lehet működtetni, de sok tényező összejátszása kellett ahhoz, hogy meginogjon.

Nem bolond, hanem kamasz – L. Stipkovits Erika a felnőtt és a serdülő agy különbségeiről

Nem bolond, hanem kamasz – L. Stipkovits Erika a felnőtt és a serdülő agy különbségeiről

Bayer Zsolt már nem vádolja régi harcostársát pedofíliával

Bayer Zsolt már nem vádolja régi harcostársát pedofíliával

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele