szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összesen 27 embert vádolnak a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség vádirata szerint több vádlott az Egyesült Királyságban hozott létre egy bűnszervezetet, hogy Magyarországon hajtsanak végre úgynevezett unokázós csalásokat. Ennek keretében kintről hívták fel az Magyarországon élő időseket, majd az ily módon kicsalt pénzt és egyéb értékeket a bűnszervezet magyarországi tagjai vették át.

A vádlottak a Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a bűncselekményekkel több tízmillió forintos kárt okoztak, amit az itthoni tettestársak pénzküldő szolgálaton keresztül juttatták ki az Egyesült Királyságba, mégpedig úgy, hogy – a pénz eredetét leplezendő – különböző személyek nevére utalták az összegeket.

Mindezek miatt az ügyészség bűnszervezetben, üzletszerűen, nagyobb kárt okozó, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat huszonkét személlyel szemben.

Szerdán a bíróság négy vádlott ügyében tartott előkészítő ülést, ahol a vádlottak nem ismerték be bűnösségüket, és nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról sem, így a bíró az ő esetükben tárgyalásra utalta az ügyet. Ennek időpontja azonban még nem ismert, hiszen a többi vádlott előkészítő ülése még nem zajlott le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!