szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember 15 óta nem találják azt a törzset, aminek elterjedésétől tartottak. A nyércekben kialakult mutációk miatt 17 millió állatnak el kellett pusztulnia csak Dániában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Vélhetően sehol nincs már jelen a koronavírusnak a nyércekben kifejlődött legveszélyesebb mutánsa - közölte a dán egészségügyi minisztérium csütörtökön. Azt írták az Állami Szérum Intézetre (SSI) hivatkozva, hogy szeptember 15-e óta nem bukkantak a vírus nyércekhez köthető öt mutánsa közül a legveszélyesebbre, úgynevezett 5-ös számú járványgóchoz kapcsolódó fertőzésre. Ez a törzs a korábbi vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet képességét az antitestek képzésére, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat.

A minisztérium egyúttal bejelentette azt is, hogy az érintett megyékben enyhítenek karanénrendelkezéseken.

Két héttel ezelőtt a fertőzésgóc megsemmisítésének céljával levágták az ország 17 milliós nyércállományát. A Dán Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság (DVFA) szerint az összes nyércet elpusztították azokon a dán farmokon, amelyeken a koronavírus különböző mutánsait mutatták ki a szőrméjükért tenyésztett állatokban.

Eközben kiderült, hogy egy sor másik országban is kimutatták a nyércekben mutálódott vírustörzseket. A Guardian szerdán írt arról, hogy Hollandiában, Dél-Afrikában, Svájcban, a Ferörer-szigeteken, Oroszországban és az Egyesült Államokban is jelentettek ilyeket, és az MTI korábbi beszámolója szerint Görögországban is hasonló okoból pusztították el több farm nyércpopulációját.

Morgen Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter szerdán benyújtotta a lemondását, mert a levágásról szóló utasítás nem volt jogszerű.

A hatóságok eredetileg november elején kezdeményezték az állomány kiirtását, és jóllehet a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek megölésének engedélyezésére, az ellenzék rögtön jelezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot, és a nyércfarmok tulajdonosainak és dolgozóinak a kártalanítását sürgette.

Az ellenzék üdvözölte Jensen lemondását, egyúttal lemondásra szólította fel Mette Frederiksen miniszterelnököt is, mert szerinte a végső felelősség őt terheli. Frederiksen korábban nyilvánosan bocsánatot kért, ám jelezte, hogy a nyércek levágásáról szóló döntés ésszerű volt, és az egészségügyi hatóságok elemzésén alapult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini ellen

Újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini ellen