szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország hat börtönében több mint 1100 fogvatartott fertőződött meg koronavírussal.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Srí Lanka kisebb jogsértésekért elítélt rabok százait engedi szabadon, miután halálos áldozatokkal járó börtönlázadások törtek ki a koronavírus-járvány miatt egy szigorúan őrzött börtönben – közölte kedden Ali Szabri Srí Lanka-i igazságügyi miniszter.

Hatszázhét foglyot részesítettek általános amnesztiában a vasárnapi rablázadást követően" 

– mondta a parlamentben Szabri. A tárcavezető közölte azt is: elnöki utasításra keresik egyéb módjait annak, hogy további rabokat engedjenek szabadon, illetve felgyorsítsák az eljárásokat.

Mindeközben 11-re nőtt a Colombótól 15 kilométerre északra található Mahara szigorúan őrzött börtönében történt lázadás halálos áldozatainak száma. Az incidenst követően 108 embert, köztük két börtönőrt szállítottak kórházba. A lázadás azután tört ki, hogy előzetes letartóztatásban lévő őrizetesek jobb egészségügyi ellátást és ügyük elbírálásának felgyorsítását kezdték követelni. Rabok egy csoportja betört a létesítmény azon részére, ahol gyógyszereket tároltak, és sokat ellopott azokból. Ez az elmúlt nyolc év legsúlyosabb börtönlázadása az országban.

A Srí Lanka-i kormány a lázadás előtt már fontolgatta, hogy kegyelemben részesít foglyokat, mert a koronavírus-járvány gyorsan terjed az ország híresen túlzsúfolt börtöneiben. Az ország hat börtönében több mint 1100 rab fertőződött meg a vírussal. A Srí Lanka-i börtönökben jelenleg több mint 30 ezer elítéltet tartanak fogva, valamint 115 ezer olyan embert, akiknek ügye még folyamatban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Átlépte a 11 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma

Átlépte a 11 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból