szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zöld útlevelet akar adni Ausztria az ország azon lakóinak, akiket már kétszeresen beoltottak, akik friss teszttel rendelkeznek, s akik már kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből – írja Sebastian Kurz közlése nyomán a Népszava.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az osztrák kormány Görögország és Ciprus példáját kívánja követni a zöld útlevél kiadásával. Mindazok, akik megkapják az okmányt, a kabinet tervei szerint szabadon utazhatnának az Európai Unión belül, emellett étterembe, színházba és moziba mehetnének, ellátogathatnak a sporteseményekre.

Sebastian Kurz kancellár a múlt héten, digitális formában megrendezett európai uniós csúcstalálkozón hangoztatta, hogy jó lenne az útlevelet európai szinten kibocsátani, de ha nem megy, akkor legalább a hasonló helyzetű szomszédokkal.

Ha ez sem megoldható, így a kancellár, akkor nemzeti szinten. Szerinte a dél-európai uniós országok, melyek számára roppant fontos az idegenforgalom (Horvátországban például 25 százalékát teszi ki a belföldi összterméknek a turizmus), támogatják az osztrák kezdeményezést, de Lettország és Szlovákia is. Egyelőre viszont korainak tartja a privilégiumokat kínáló útlevél kiadását Németország és Franciaország, szerintük meg kell várni azt, hogy a lakosság többsége megkapja a védőoltást – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?

Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában