szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Provence-Alpes-Cote-d'Azur régió elnöke időben akart lépni, de megvárja az orosz oltóanyag uniós engedélyezését.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote-d'Azur régió elnöke felvette a kapcsolatot az orosz nagykövetséggel, és előrendelt 500 000 adag Szputnyik V vakcinát – közölte az RTL.

Renaud Muselier a csatornának elmondta, hogy befolyásolta döntésében, hogy nemrég Bajorország is rendelt az orosz oltóanyagból, a német szövetségi tartomány múlt héten 2,5 millió adagot kötött le a Szputnyik V-ből.

A régió elnöke elmondta, hogy elsősorban elővigyázatosságból rendelnek az orosz vakcinából, és továbbra is várnak az oltóanyag uniós engedélyeztetésére, viszont, ha korábban "feliratkozik a listára", akkor az első között kaphat a Szputnyik V-ből. Muselier közölte döntését a külügyminisztériummal is.

A dél-franciaországi régió elnöke hangsúlyozta, hogy nem a kormány ellen van, hanem az oltás mellett, mihamarabb meg szeretné nyitni a bárokat, éttermeket a régióban, és szeretné, ha már fesztiválokat is lehetne rendezni.

Korábban a francia külügyminiszter kritikusan fogalmazott az orosz és a kínai vakcinákkal kapcsolatban.

Az a módszer, ahogy az orosz oltóanyagot menedzselik, inkább propaganda és befolyásszerzés, mint segítségnyújtás"

– nyilatkozta Jean-Yves Le Drian.

Thierry Breton francia EU-biztos is úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak nincs szüksége a Szputnyik V-re, mivel június végéig így is képes 300–350 millió darab oltóanyag beszerzésére.

Március 30-én viszont Vlagyimit Putyin, Angela Merkel és Emmanuel Macron már az orosz Szputnyik V oltóanyag európai alkalmazásáról tárgyalt, moszkvai források szerint az orosz, német és francia elnök a vakcinák uniós nyilvántartásba vételét, a szállítás módját és a közös gyártás lehetőségét is megvitatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matalin Dóra hvg360

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

A különböző vakcinákkal oltott emberek saját támogató csoportokat hoztak létre a közösségi médiában. Miközben egyre erősödik az azonos oltóanyagot kapottak közös identitása, az általános vakcinairigységet lassan felváltja az irigység azokra, akik a megbízhatóbbnak vélt Pfizer/Moderna vakcinákat kapták.