szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Telefonon tárgyalt az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök.

Joe Biden amerikai elnök támogatja az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünet létrejöttét. Ezt Biden az után közölte, hogy telefonon tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök ismét leszögezte, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát „a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben”. Biden üdvözölte az erőszak kezelése és a Jeruzsálem körüli nyugalom érdekében tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor arra kérte Izraelt, hogy mindent tegyen meg az ártatlan civilek védelme érdekében.

„A két vezető megvitatta Izrael katonai műveleteinek haladását a Hamász és más gázai terrorista csoportok ellen” - áll a Fehér Ház tájékoztatásában. Az amerikai elnök a telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet érdekében együttműködik Egyiptommal és más partnerekkel. A két vezető megállapodott abban, hogy ők és kollégáik szoros kapcsolatban maradnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Fülke: "Ami most történik, az hosszú távon is tragédia Izrael számára"

Már a sokadik háborút vészeli át kint Hirschberg Katalin, az izraeli mentőszolgálat mentőápolója, de a mostani más, mint amit eddig látott. Az arabok és zsidók által vegyesen lakott városokban eddig szinte ismeretlen polgárháborús állapotok hosszú távon is tovább roncsolhatják az izraeli társadalom szövetét.

Paragi Beáta hvg360

Konfliktus, polgárháború vagy anarchia? Az izraeli-palesztin viszony háttere

Az izraeliek és a palesztinok mostani összecsapása a korábban tapasztaltakhoz képest példátlanul gyorsan eszkalálódott, összemosódnak a racionalitás és az irracionalitás határai. Politikai megoldás nem látszik, egyelőre marad a még helyi mércével mérve is brutálisnak tekinthető erőszak.