szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valamikor úgyis véget ért volna a fosszilis tüzelőanyagok iránti igény növekedése, ám a Boston Consulting Group legújabb elemzése szerint a járvány okozta válság több mint egy évtizeddel felgyorsíthatta a folyamatot.

Miközben a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai már rövid távon is egyre inkább láthatóak, a válságnak jelentős hatása lehet a globális energiapiacokra is hosszú távon – állapítja meg a Boston Consulting Group (BCG) legutóbbi tanulmánya. E szerint lehet, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális kereslet 2019-ben elérte a csúcspontját.

A tanulmány több energiapiaci forgatókönyvet is felvázolt 2030-ig, V, U és L alakú gazdasági kilábalás mentén vizsgálta a jövőbeli energiaigényt és energiaszerkezetet. Ezek azt mutatják, v

alószínűleg jelentősen csökken a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet az elkövetkező évtizedben.

Ha V alakú lesz a kilábalás, vagyis gyorsan visszapattan a gazdaság, az eredeti prognózishoz képest akkor is valamivel alacsonyabb lesz a kereslet.

Ha a lassabb gazdasági fellendüléssel (U) párhuzamosan legalább mérsékelten felgyorsul a megújuló energiákra való áttérés – ahogyan azt több országban jelenleg bevezetett „zöld fellendülési” intézkedések előrevetítik –, a kereslet már soha nem fog visszatérni a 2019-es szintre – vélik a szakértők. Egy ilyen forgatókönyv esetén a hatás régiónként és tüzelőanyagonként más és más lesz.

A BCG szerint a szén lesz az a fosszilis tüzelőanyag, amely legkevésbé fog magához térni, A földgáz iránti kereslet valószínűleg visszatér a növekedési pályájára, és az olaj iránti kereslet pedig valahol a másik kettő között lesz majd.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben nem ok az elégedettségre, hogy a fosszilis tüzelőanyag-igény csúcsát talán magunk mögött hagytuk. A gazdaság alapvető változása nélkül ugyanis még mindig nem teljesíthetők a klímacélok – hívta fel a figyelmet Kotnyek Balázs, a BCG egyik vezetője.

Dobos Emese Zhvg

Támaszkodhatunk teljesen a megújuló energiára Magyarországon?

Mit tehetünk, ha nem fúj a szél és nem süt a nap? A megújuló energiaforrások egyelőre kihívás elé állítanak bennünket, hiszen nem folyamatosan állnak rendelkezésre, és az energia hosszú távú tárolására sincs még gazdaságos megoldás.

"Semmiképp sem Mészáros ellen lázadnék" - Nagy Feró a HVG Teraszon

"Semmiképp sem Mészáros ellen lázadnék" - Nagy Feró a HVG Teraszon

Lélegeztetőgépek: cikkünk nyomán menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját

Lélegeztetőgépek: cikkünk nyomán menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját

Ismét új vezetője van a rehabilitációs intézetnek

Ismét új vezetője van a rehabilitációs intézetnek