szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Inkább szerezzünk be néhányat a mosható verzióból.

Angliában már bekerült a politikai diskurzusba a maszkkérdés. Mármint nem abban az értelemben, hogy el kell-e takarni az arcunkat járvány idején – már sokan és sokszor igazolták, hogy ez hatásos megoldás a koronavírus átadásának megakadályozásában –, hanem, hogy mivel takarjuk el. A zöldek azt szeretnék, hogy a média minél ritkábban mutasson egyszerhasználatos, sebészi maszkokat viselő embereket, hogy ne az eldobható verzió hordása legyen az elfogadott. Ugyanezt szorgalmazza az Angol Királyi Állatvédő Társaság is.

Helyesebb lenne – mondják – ha mosható, újra és újra felhasználható textilmaszkokat viselnénk (egyébként Anglia hivatalos, a koronavírushoz kapcsolódó útmutatójában is ez a típusú arcvédő szerepel).

Az eldobható maszk ugyanis műanyagot tartalmaz, polipropilént, ezáltal műanyaghulladékként szennyezi a vizeket, de az állatok, madarak bele is gabalyodhatnat a kidobott maszkokba. Az is a hátrányuk, hogy még ipari körülmények között sem lehet újrahasznosítani őket, tehát szelektíven gyűjteni sem lehet az elhasznált darabokat.

Merkely: Nőtt a koronavírus terjedésének kockázata

Sokkal kevesebb koronavírus-fertőzött kerül most kórházba, mint tavasszal. Akik mégis bekerülnek itthon egy kórház koronavírusos osztályára, azokon a fertőzöttek számára hatásosnak gondolt, nemzetközileg ismert gyógyszerek közül többfélét is használnak. Már csak azt lenne jó megtudni, hogy tényleg azok győzik-e le a betegséget.

Néhány napja gyorsan lemerül az iPhone-ja? Itt a megnyugtató magyarázat

Néhány napja gyorsan lemerül az iPhone-ja? Itt a megnyugtató magyarázat

Újabb kupé divatterepjáró: itt az Audi Q5 Sportback

Újabb kupé divatterepjáró: itt az Audi Q5 Sportback

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon