szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levélben szólítják fel Nagy-Britannia 100 leggazdagabb családját, hogy 1 milliárd fonttal járuljanak hozzá a klímaválság kezeléséhez és a természet rombolásának a megállításához.

„Kritikus ponthoz érkeztünk, összehangolt és radikális akció nélkül a szélőséges időjárás, a romló életkörülmények és a természetpusztulás trendjei felgyorsulnak” – áll a levélben, amelynek megírását a Környezetvédelmi Finanszírozói Hálózat szervezte.

A G7 jövő heti londoni csúcstalálkozójára időzített felhívásban 2025-ig 1 milliárd eurót várnak a száz leggazdagabb brit családtól, és egyúttal felszólítják a száz legnagyobb jótékonysági szervezetet is, hogy helyezzék tevékenységük középpontjába a klímaváltozást és a biodiverzitási válságot.

A The Guardian londoni lap információja szerint a levél nem tartalmaz konkrét összegeket, de a megfogalmazói remélik, hogy a következő öt évben összejön az 1 milliárd font. A szigetország jótékonysági és emberbaráti szervezetei jelenleg a forrásaiknak mindössze 4 százalékát költik környezetvédelmi célokra.

A száz címzett között sok olyan név és család szerepel, amelyek megjelentek a Sunday Times lap leggazdagabbakról készített idei listáján, és nagy valószínűséggel befektetőként vagy másképp komoly kapcsolatban állnak olyan iparágakkal, amelyek szén-dioxid-kibocsátása igen magas.

A levél szerzőinek célja, hogy felhívják az érintettek figyelmét: hagyjanak fel azokkal az üzleti gyakorlatokkal, amelyek következtében komoly kár éri a környezetet.