Húsz centivel és közel ötmillió forinttal rövidebb a megújult X3-as a böhöm X5-ösnél. Igaz, utóbbi akár hétszemélyes is lehet és alapmotorja hathengeres háromezres. Első ránézésre hatalmas a különbség a két autó között, ám tesztelve az X3-ast, nem valószínű, hogy a nagyobbik testvér mellett döntenék.

Az új BMW X3-as a legjobb családi BMW: négy személynek, sok csomagnak hosszú kirándulásokon is kényelmes szállítója. Elődjénél morcosabb formája tetszetős, dinamikus motorjai – a kis dízelt is beleértve – sportos vezetési élményt nyújtanak, takarékossága példás, vonóereje, kifinomult kényelme, csomagtere és fejlett technikája veri a konkurenciát. Csak az ára, ami kiüti a szemünket. A jelenlegi csúcsmotorral szerelt változata csak 800 ezer forinttal olcsóbb, mint a hasonló motorral szerelt X5 xDrive35i. Ha közülük kellene választani, persze, hogy kölcsönkérnék, és a nagyobbat vinném. Dízelfronton azonban fordított a helyzet, az ötmilliós differencia az X3-asnak kedvez. A 4648 milliméteres X3-as 83 milliméterrel hosszabb, 28 milliméterrel szélesebb és 12 milliméterrel magasabb elődjénél, tengelytávja 15 milliméterrel nőtt, így közel akkora, mint az előző generációs X5-ös. Az amerikai Spartanburgban gyártott terepes csomagtartója is sokat nőtt, immár 550 literes – az üléseket ledöntve 1600 liter (a döntés felára 58 400 forint).

Tesztautónkat minden finomsággal felszerelték: váltója nyolcfokozatú automata (672 ezer forintért); komfortos és fűthető bőrülései memóriásak (összesen 1 millió forintos felárért), 3D-s navigációja 8,8 hüvelykes nagyfelbontású képernyőn irányít (688 ezer forintért); a Bluetooth-os telefonkapcsolat megbízható, telefonunkról a napi teendőket, naptárunkat, feljegyzéseinket i beolvassa; futóműve állítható (USB-kapcsolattal együtt 200 ezer forint), lengéscsillapítóit elektronika vezérli (másodpercenként 400-szor kap jelet az elektronika az útviszonyokról)(321 ezer forint), lejtőkön lejtmenetvezérlő segíti; fűthető kormánya (55 500 forintért) elektronikus szervóval működik és kifejezetten sportos; xenonfényszórói kanyarkövetőek, hátsó és első lámpái LED-esek (összesen 350 ezer forintért). Alapból jár a start-stop rendszer és a fékenergia-isszanyerés. Előbbire sokat kellett várnom, mert a nyolc napos teszt alatt hat napon fagyott, a rendszer pedig csak 3 fok felett működik. Már azt hittem, sose hallom, aztán egyik reggel, lámpánál elhallgatott, majd a fékpedál felengedésével újra beröffent a motor. További technikai részleteket az X3-as nemzetközi bemutatójáról beszámoló cikkünkben olvashatnak.

 

©

A sportkormányzás (kis kormánymozdulattal nagyobbat fordul a kormány, felára 130 ezer forint), az intelligens váltó és az állítható futómű révén – sport, vagy sport plusz fokozatban – az autó 184 lóerejének minden kilowattját érezzük, ha nem ilyen magasan trónolnánk, azt hinnénk, sportkocsit vezetünk. Felejtsük el a korábbi X3-as keménységét, futóműve finoman csillapít, nincs olyan úthiba, amellyel ne birkózna meg. Fantasztikusan kanyarodik, a váltó érti a célzást, ha előzünk, vagy nagyobb tempót diktálunk, szépen morog a kétliteres dízel, a futómű stabilan tapad, kimozdítani nyugalmi helyzetéből szinte lehetetlen száraz úton. Az ESP-nek alig volt dolga, aszfalton talán egyszer kapcsolódott be a mókába, havon és terepen annál többször. Hogy ne fáradjon el túlságosan, ott ki is kapcsoltam. Ilyenkor is uralható, megfelelően irányítható az autó, meglepett bátor gázlómélysége, ami kereken fél méter. Bár inkább én voltam bátor, hogy bevállaltam egy méretes (bel)vízátfolyást, de úgy éreztem, a 212 milliméteres hasmagasság és a 19,4 fokos átlépőszög könnyű terepen feljogosít erre. A kiváló havas menettulajdonságaiban 17 hüvelykes, defekttűrő Pirelli Sottozero Winter 210 gumik segítették.

Belső tere az új ötöshöz hasonlatos, nem érezni az amerikai gyártás hátrányát, tágas, szellős, kényelmes autó az X3-as. Négy felnőttnek is tökéletes. Az iDrive kezelése könnyed, gyorsan megtanulható. Már az új ötösben is feltűnt, hogy a rádióállomás választó gombok a középkonzolon testre szabhatóak. Nem csupán nyolc rádióadó, vagy CD programozható rájuk, hanem különböző funkciók, például navigációs célpontok is. Érzéki megoldás, hogy elég csak hozzájuk érni, máris megjelenik a kijelzőn a beprogramozott parancs, ha ezek után megnyomjuk, teljesíti kérésünket. A fabetét (134 ezer forint) ízléses, de kihagynám.

400 newtonméteres motorja ugrasztja lámpánál az X3-ast, a nulláról 100 kilométer/órás gyorsulást 8,5 másodperc alatt teljesíti, és méréseink szerint pontosan ennyit fogyaszt literben száz kilométerenként. A 700 kilométeres tesztelés során vezettem autópályán, autóúton, országúton, városban, dugóban és mezőn az autót, állandó klímával és ülésfűtéssel. Az extralista kimeríthetetlen, a tesztautó végső ára a 17,2 millió forintot is meghaladta (korábban fel nem sorolt tételek: elektromos vonóhorog 350 ezerért, panoráma üvegtető 440 ezerért, tolatókamera 122 ezerért, automatikusan elsötétedő tükrök 200 ezerért stb.).

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.