szerző:
T.S.

Ha a bakancslistánkon szerepel, hogy egyszer a világ legjobb bárjában igyunk meg egy koktélt, akkor irány London. Jöhet egy felejthetetlen este a Hotel Savoyban, ahol akár magyarul is megrendelhetjük kedvenc italunkat.

 A patinás luxusszálloda nevezetessége, az American Bar október 5-én került az exkluzív szórakozóhelyeket rangsoroló Drinks International Magazine toplistájának első helyére az 500 italszakértőből álló nemzetközi zsűri döntése alapján.

Immáron a világ és egyben Európa legjobb bárja 1903 óta üzemel a londoni Savoy Hotelben. Az elsők között népszerűsítette a kontinensen az amerikai koktélokat. A bár vezető mixere 2010-től a magyar származású, nyitrai születésű Erik Lőrincz. Igazi koktélművésznek számít, a műfajban mixerkirályként tartják számon. Ami azt illeti, meglehetősen örül, ha magyarul üdvözlik és koktélajánlatát kérik. Erik büszke magyar felmenőire, egy vele készült interjúban a nagymamáját említi, mint első példaképét, aki gyógynövényekből kevert tinktúrákat, teákat és olajokat.

©

 A bárszakmában a legjelentősebb világversenyeket megnyerő, jelenleg 38 éves sztármixer olyan legendás bártenderek követője a Savoy bárpultja mögött, mint: Ada Coleman – Coley, az első női mixer, aki a ma is népszerű, vermut, gin, Fernet Branca összetevőjű koktél, a Hanky Panky feltalálója –, Harry Craddock – Han a klasszikus koktélok bibliájának számító Savoy koktélkönyv szerzője – vagy Peter Dorelli, akit az "iparág dinoszauruszaként" is emlegetnek, 50 évet töltött a bárpult mögött, ebből 23-at a Savoyban.

A Drinks International Magazine sikerlistájából egyébként egyértelmű, hogy két világváros, London és New York bővelkedik a legkiválóbb bárokban, a koktélkultúra "fellegvárai" a csatornán és a tengeren túl. 

A 2017-es ranking szerint az 50-es toplista élmezőnye: 2. a szintén londoni Dandelyan, 3. a New York-i NoMad Bar, 4. a Connaught Bar (London), 5. a The Dead Rabbit Grocery & Grog (New York), 6. a The Clumsies (Athén), 7. a Manhattan (Szingapúr), 8.az Attaboy (New York), 9. a Bar Termini (London) és a 10. a Speak Low (Sanghaj).