szerző:
T.S.

Ha a bakancslistánkon szerepel, hogy egyszer a világ legjobb bárjában igyunk meg egy koktélt, akkor irány London. Jöhet egy felejthetetlen este a Hotel Savoyban, ahol akár magyarul is megrendelhetjük kedvenc italunkat.

 A patinás luxusszálloda nevezetessége, az American Bar október 5-én került az exkluzív szórakozóhelyeket rangsoroló Drinks International Magazine toplistájának első helyére az 500 italszakértőből álló nemzetközi zsűri döntése alapján.

Immáron a világ és egyben Európa legjobb bárja 1903 óta üzemel a londoni Savoy Hotelben. Az elsők között népszerűsítette a kontinensen az amerikai koktélokat. A bár vezető mixere 2010-től a magyar származású, nyitrai születésű Erik Lőrincz. Igazi koktélművésznek számít, a műfajban mixerkirályként tartják számon. Ami azt illeti, meglehetősen örül, ha magyarul üdvözlik és koktélajánlatát kérik. Erik büszke magyar felmenőire, egy vele készült interjúban a nagymamáját említi, mint első példaképét, aki gyógynövényekből kevert tinktúrákat, teákat és olajokat.

©

 A bárszakmában a legjelentősebb világversenyeket megnyerő, jelenleg 38 éves sztármixer olyan legendás bártenderek követője a Savoy bárpultja mögött, mint: Ada Coleman – Coley, az első női mixer, aki a ma is népszerű, vermut, gin, Fernet Branca összetevőjű koktél, a Hanky Panky feltalálója –, Harry Craddock – Han a klasszikus koktélok bibliájának számító Savoy koktélkönyv szerzője – vagy Peter Dorelli, akit az "iparág dinoszauruszaként" is emlegetnek, 50 évet töltött a bárpult mögött, ebből 23-at a Savoyban.

A Drinks International Magazine sikerlistájából egyébként egyértelmű, hogy két világváros, London és New York bővelkedik a legkiválóbb bárokban, a koktélkultúra "fellegvárai" a csatornán és a tengeren túl. 

A 2017-es ranking szerint az 50-es toplista élmezőnye: 2. a szintén londoni Dandelyan, 3. a New York-i NoMad Bar, 4. a Connaught Bar (London), 5. a The Dead Rabbit Grocery & Grog (New York), 6. a The Clumsies (Athén), 7. a Manhattan (Szingapúr), 8.az Attaboy (New York), 9. a Bar Termini (London) és a 10. a Speak Low (Sanghaj).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!