szerző:
hvg.hu

A férfiaktól ritkán kérdezik meg, hogy össze tudják-e hangolni a szülői szerepüket a karrierrel. Egy blogger most megtette.

Egy apablognak főként az apák jelentik a célközönséget, így joggal vetődött fel az ötlet Ficza János bloggerben, az Apu-kalipszis blog szerzőjében, hogy közvélemény-kutatást végezzen az olvasói körében, és kiderítse, mit gondolnak, hogy élnek, mivel küzdenek a magyar apák.

Több mint ezer apa részvételével végzett online kutatást az apaság és a karrier témájában. Az eredmények némileg ellentmondanak a hagyományosnak gondolt apaszerepnek. A felmérés szerint például minden harmadik apa frusztrált, mert a munkája miatt nem tud annyi időt tölteni a gyerekével, amennyit szeretne. A megkérdezettek 12 százaléka pedig egyáltalán nem kap a munkahelyén kellő támogatást az apasága megéléséhez, és ezért úgy érzi, nagy rajta a nyomás. Az apák 37 százaléka hétköznapokon csak 1-2 órát látja a gyerekét, 40 százalékuknál viszont a napi 3-4 közös óra is összejön, 46 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy egész hétvégén együtt vannak.

Az apák harmada szívesen elmenne gyesre, ha lenne rá lehetősége, és csak 12 százalékuk tartja furcsának, ha egy férfi ezt a lehetőséget választja. A válaszadóknak mindössze a 6 százaléka volt maga is gyesen.

Ficza János nem győzi hangsúlyozni, hogy miközben nagyon fontos téma a nők munkaerőpiaci támogatása, az anyák helyzete nem lesz könnyebb az apák bevonása nélkül. Márpedig szerinte

a modern férfiak is már teljes értékű szülők szeretnének lenni, nem csak pénzkereső biodíszletek.

A felmérés részletes eredményei itt olvashatók.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!