szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

A gyümölcstölteléktől eltekintve nem egy könnyű szezonális darab ez a sütemény. Ám igazi tömör gyönyör olyan hűvös nyári napokon, mint amilyeneket mostanában élünk. A mák mindig, a meggy még kapható, tökéletes párost alkotnak.

A sütemény alap ötletét a flódni adta, így a tészta és a máktöltelék készítése is úgy történik, mint e hagyományos sütemény esetében. A rétegek számát jócskán lecsökkentettük, hiszen a diótöltelék kimaradt, és a lekvár is csak a mákkrém alkotóelemeként szerepel. Ám még így is kiadós desszert született.

A flódniba szokásosan rétegelt almát is lecseréltük meggyre,és jól tettük, mert így az évszaknak megfelelő ízek születtek. A meggyszezonból kifutva esetleg próbálkozhatunk más, kicsit fanyar, savanykás gyümölccsel is.

Hozzávalók:

400 g liszt

200 g vaj

2 tojás sárgája

80 g cukor

1-5/2 dl fehérbor (Inkább legyen kevesebb, mint több.)

egy nagy csipet só

500 g darált mák

100 g cukor

2 citrom lereszelt héja és 1 citrom leve

1 teáskanál fahéj

kevés őrölt szegfűszeg

2 dl fehérbor

4-5 dl (barack)lekvár

1000 g meggy

1 citrom leve

1/2 evőkanál fahéj

kevés őrölt szegfűszeg

2 csomag vaníliás pudingpor

4-5 evőkanál zsemlemorzsa

egy felvert tojás

Elkészítés:

A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Fokozatosan adjuk hozzá a bort és gyúrjuk az egészet jól össze. (Ha nagyon folyós, tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz, adjunk hozzá többet.) Amikor a tészta összeáll, elég puha, de a hűtőben megszilárdul, és nem lesz nehéz dolgozni vele.

Tegyük a tésztát a hűtőbe egy órára pihenni.

A máktöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót és forraljuk fel, hogy kicsit bugyogjon. Ha túl folyékony, forralással sűríthetjük, ha túl száraz, adjunk hozzá még folyadékot. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A meggytöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót.

A tésztát osszuk három egyenlő részre. Az egyik darabot nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe. Érjen a tészta a szélekig mindenhol (ez minden rétegnél igaz), így a töltelékek nem folynak össze. Kenjük meg a tésztát a mákkrémmel, nyújtsunk ki egy újabb lapot és fedjük be vele. Ezt a réteget szórjuk meg alaposan zsemlemorzsával, majd oszlassuk el rajta a meggyet. Fedjük be az utolsó réteg tésztával, amit szurkáljunk meg villával és kenjünk meg egy felvert tojással.

Tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe és 1 óra alatt süssük készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Hányféleképpen készül a lecsó? – recept

A paradicsom és a paprika közös szerepeltetésének egyik változatát, a lecsót legtöbben hungarikumnak tartják. Annyira beépült a hazai gasztronómiába, hogy nem is gondolnánk róla, hivatalosan mindössze nyolcvan éves. Ezen a néven ugyanis először az 1930-as években említi magyar szakácskönyv.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes tojásos nokedli – recept

Nincs az a fennkölt tányérsznob, aki fine dining ide vagy oda, ne gyengülne el egy adag jól elkészített tojásos nokedlitől. Pláne, ha a hozzá feltétlenül dukáló fejes salátával, mostanság kovászos uborkával is kábítjuk.

Haulitus Anikó Gasztro

Itt a ribizliszezon - receptek

Az apró fürtökben pompázó ribizli rubin piros gömböcskéi akár egy ékszerészt is megihlethetnek. Üde, savanykás termésének kellemes pikáns íze van, és nem mellékesen ahány szem, annyi pici vitaminbomba.

Kovács Gábor Gasztro

Mire jó a mustár? – recept

Költői kérdés, mindenki tudja, mire jó a mustár. Virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez lehetőleg dupla adagban tunkolni. S legyen az asztalra készítve grillezéskor, amikor már serceg a zsír a tarjából. Ennyi?

Tóth Sándor Gasztro

Kanári-szigeteki specialitások – recept

Ma már nem ritkaság, hogy honfitársaink a világ valamelyik szigetén landolnak, s a nyaralás alatt a gasztrokultúrára is kíváncsiak. A Kanári-szigetek legnagyobbikán, Gran Canarián örömmel fedeztünk fel néhány helyi különlegességet a szállodák, éttermek nemzetközi típusételei között.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Hideg levesek forró napokra – recept

Sokan vannak, akiknek nem élet az élet leves nélkül. S most nem a fizikus-csillagászok ősleves-elméletére gondolunk, hanem arra a forró egytálételre, amiről a leves fanok azt gondolják, hogy mindig az asztalon kell lennie. De biztos, hogy csak forrón?

Lukács Enikő Gasztro

Hűsítő nyári koktélok – recept

Egy-egy pohár jéghideg fröccs vagy hosszúlépés segít elviselni a forró nyári estéket. De mit csináljon az, aki úgy gondolja, a szódás boron kívül is kell lennie valami esélynek az életben maradásra? Esetleg borissza létére valami változatosságra vágyik? Próbálkozzunk a koktélokkal!

Lukács Enikő Gasztro

A hét receptje: Málnás ricotta torta

Elvileg dúlnia kellene a málna szezonnak, de attól tartunk, az idén sajnos nagyon rövid ideig tart. A napokban ne gondolkozzunk sokat, együk, vegyük, mert úgy tűnik, igencsak a végét járja, s marad nekünk a mélyhűtött, pláne import.