szerző:
hvg.hu

A Dobos torta igazi hungarikum. Finom és tömör gyönyör. Méltó egy Bálint napi meglepetésre, nem szólva a globalizációs Valentinról.

Gyerekként sokan hittük azt, hogy nevét kemény tetejéről kapta, amin dobolhatunk. Mára persze tudjuk, hogy a név eredete kevésbé mesés, hiszen megalkotójáról, Dobos C. József cukrászmesterről kapta.

Nem túl gyakori, hogy otthon készült Dobos tortával találkozunk, aminek megvan az oka: az  elkészítése nem nehéz, de kissé időigényes. Ezért is arathatunk vele igazán nagy sikert. Felér egy szerelmi vallomással,ha a magunk készítette tortát tesszük az asztalra. A házi Dobos piskótája, isteni krémje és lágy, de ropogós, fényes dobja össze sem hasonlítható még a legtöbb jobb cukrászda produktumával sem. Tényleg érdemes rászánni az időt. Ha pontosan követjük a receptet, nagyon büszkék leszünk az eredményre, s méltán fogadhatjuk az illetékesek Valentin napi hálaözönét. Ne hárítsuk.

©

Hozzávalók a tésztához:

-        6 tojás

-        120 g porcukor

-        120g liszt

-        30 g olvasztott és langyosra hűtött vaj

Hozzávalók a krémhez:

-        8 tojás

-        200 g porcukor

-        130 g reszelt étcsokoládé (ha lehet, használjunk jó minőségű, minimum 70%-os kakaótartalmú csokit)

-        2 zacskó vaníliás cukor

-        270 g szobahőmérsékletű vaj

Hozzávalók a mázhoz:

-        150 g kristálycukor

-        1-2 csepp ecet

A tészta elkészítése: (18 cm átmérőjű formát használva kb. 8 lap lesz belőle)

-        Melegítsük elő a sütőt 160-180 fokra.

-        Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától, és a fehérjéket verjük kemény habbá habverővel. Akkor jó, ha a tálat megfordítva a hab a helyén marad.

-        Keverjük a porcukrot és a tojássárgákat habosra, ilyenkor kissé kivilágosodik és apró buborékok jelennek meg a masszában. Egy fakanállal vagy lapáttal kanalanként felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a felvert tojásfehérjét. Ne használjunk habverőt, és ne kevergessük túl sokáig a masszát, mert a hab összetörik.

-        Adjuk az olvasztott és kihűtött vajat is a tésztához.

-        Egy kerek tortaformát fordítsunk meg, és a tetejét vajazzuk, a biztonság kedvéért meg is lisztezhetjük, és nagyjából két evőkanál tésztát oszlassunk el rajta úgy, hogy a tészta a peremig érjen, így szép kerek lapokat kapunk.

-        Az előmelegített sütőben süssük a tésztát addig, amíg világos barna színt nem kap, majd lisztezett deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni. A legkönnyebben úgy lehet leválasztani a formáról a lapot, hogy egy hosszabb élű késsel alányúlunk, és körbevágjuk. Amint az első lap kész, kenjük és lisztezzük a formát újra, és süthetjük a következő adagot, addig ismételve ezt, amíg a tészta el nem fogy. A lapokat sütés után közvetlenül ne tegyük egymásra, mert összeragadhatnak és nehéz őket szétszedni.

-        A legszebb lapot vágjuk fel 8 szép egyenletes szeletre és tegyük félre.

A krém elkészítése:

- A tojásokat, a porcukrot és a reszelt étcsokoládét keverjük simára, majd gőz fölött sűrítsük be, nagyjából 5-10 perc alatt lesz megfelelő állagú. (Tegyünk egy lábosba vizet, és arra helyezzünk rá egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érintse a vizet.) Folyamatos kevergetés mellett is valószínűleg kissé csomós lesz a csokis massza, de ez nem gond, a későbbiekben nem fog látszani.

- A csokit fontos kihűteni, mert ha melegen adjuk hozzá a vajat, az megolvad és a krémnek nem lesz semmi tartása. Amikor a massza kihűlt, hozzákeverhetjük habverővel a vaníliás cukrot és a szobahőmérsékletű vajat. Ha túl hideg vajat használunk, nem tudjuk teljesen simára keverni a csokival, kis fehér vajdarabok maradnak a krémben. Amikor a krém kész, 3 evőkanálnyit tegyünk belőle félre a hűtőbe, hogy később díszítésre használhassuk.

A máz elkészítése:

- Az előzőleg 8 szeletre vágott és félretett lapot helyezzük egy rácsra. Könnyebb a kész tetőket leválasztani egy rácsról, mint egy sima felületről.

- A cukrot az ecettel együtt kezdjük el pirítani, kevergessük folyamatosan. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, öntsük a folyékony karamellt a piskótaszeletekre. Amíg folyékony a cukor, addig bátran elsimíthatjuk, korrigálhatjuk a hibákat a szeleteken, hogy szép legyen az eredmény.

(Ha nagyon tartunk a máz elkészítésétől, készíthetünk dupla adag karamellt, minél több, annál könnyebb vele dolgozni, de így számolnunk kell azzal, hogy egy része pocsékba megy.)

Összeállítás:

-        Egy lapot kenjünk meg bőven krémmel, majd jöhet a következő és így tovább, amíg az összes lap el nem fogy, az utolsó rétegnek krémnek kell lennie.

-        Kenjük meg a torta oldalát is krémmel, hogy minél kevesebb helyen látszódjon ki a piskóta.

-        A hűtőbe félretett csokikrémet töltsük nyomózsákba és készítsünk 8 egymástól egyenlő távolságra lévő dombocskát a torta szélén. Ha nincs kéznél nyomózsák, egy kiskanál is megteszi. A dombokra megdöntve helyezzük rá a tetőket.

-        Érdemes pár órát a hűtőben pihentetni a tortát, így összeérnek az ízek, és szeletelni is könnyebb lesz.

 

Szöveg és kép: Rapp Eszter

hvg.hu Gasztro

A tökéletes pogácsa - recept

Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes bukta - receptek

A kelt tésztáktól sok háziasszony ódzkodik, gondolván, hogy sikeres elkészítésük mesteri kiváltság. Pedig nem ördöngösség, érdemes belefogni, már csak a kicsit elfeledett, de annál finomabb bukta kedvéért is.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes fánk - receptek

Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.

Tóth Sándor Gasztro

Érdemes belekóstolni – apácák recepttitkai

Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe.