Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0798184b-c77d-4982-b4df-e69dd3631850","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A 4iG rekord, 507 milliárdos árbevételről számolt be a gyorsjelentésében.","shortLead":"A 4iG rekord, 507 milliárdos árbevételről számolt be a gyorsjelentésében.","id":"20241129_vodafone-4iG-harmadik-negyedeves-eredmeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0798184b-c77d-4982-b4df-e69dd3631850.jpg","index":0,"item":"a0252849-34e0-4a32-9d88-78fad88bdd90","keywords":null,"link":"/kkv/20241129_vodafone-4iG-harmadik-negyedeves-eredmeny","timestamp":"2024. november. 29. 19:27","title":"Röpködnek a milliárdok: megtolta a Vodafone a 4iG harmadik negyedéves eredményét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"add02f73-0afe-4a6f-b393-a78962825b21","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Az évtized végéig marad a V8. ","shortLead":"Az évtized végéig marad a V8. ","id":"20241129_A-kovetkezo-Lamborghini-Urus-meg-biztosan-nem-lesz-elektromos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/add02f73-0afe-4a6f-b393-a78962825b21.jpg","index":0,"item":"d5c03d70-02f7-4590-a81e-2740eef50f46","keywords":null,"link":"/cegauto/20241129_A-kovetkezo-Lamborghini-Urus-meg-biztosan-nem-lesz-elektromos","timestamp":"2024. november. 29. 08:21","title":"A következő Lamborghini Urus még biztosan nem lesz elektromos","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4a89444-8605-4829-97be-c4e94dd1c951","c_author":"Mastercard","category":"brandcontent","description":"Kijött a Mastercard legfrissebb, 2023-as adatokat feldolgozó Digitális Fizetési Indexe (DFI), amely 2020 óta vizsgálja a magyarok fizetési szokásait. A jelentés alapján Magyarország a digitális fizetési megoldások széles körű elterjedése felé tart, a készpénz szerepe azonban még mindig erős. Az elmúlt négy évben 11 ponttal nőtt a DFI-index, főként a mobiltárcák és az érintésmentes fizetések előretörésének köszönhetően. Az infrastrukturális fejlődés ellenére a készpénzhez ragaszkodó rétegek és a pénzügyi tudásbeli hiányosságok akadályozzák a további fejlődést. A digitális fizetések népszerűsítésében ezért kulcsfontosságú szerep jut a pénzügyi oktatásnak és a mikrokereskedők digitális integrálásának.","shortLead":"Kijött a Mastercard legfrissebb, 2023-as adatokat feldolgozó Digitális Fizetési Indexe (DFI), amely 2020 óta vizsgálja...","id":"20241127_A-technologia-adott-de-a-megszokasaink-erosebbek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4a89444-8605-4829-97be-c4e94dd1c951.jpg","index":0,"item":"766002eb-4452-4c3f-b6bc-4388c9f43eb0","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241127_A-technologia-adott-de-a-megszokasaink-erosebbek","timestamp":"2024. november. 29. 15:30","title":"A technológia adott, de a megszokásaink erősebbek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c6737227-a1f5-4da8-abec-a16c444e3081","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"A Magyar Posta kisebbségi tulajdonos marad, illetve hosszú távú megállapodást kötött a Waberer’s-csoportba került Posta Biztosítókkal.","shortLead":"A Magyar Posta kisebbségi tulajdonos marad, illetve hosszú távú megállapodást kötött a Waberer’s-csoportba került Posta...","id":"20241129_tiborcz-waberers-posta-biztositok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c6737227-a1f5-4da8-abec-a16c444e3081.jpg","index":0,"item":"030043a9-2acc-4d0a-8e19-5c2f75f0f00d","keywords":null,"link":"/kkv/20241129_tiborcz-waberers-posta-biztositok","timestamp":"2024. november. 29. 11:00","title":"Tiborcz érdekeltségébe került a Posta Biztosítók","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4f3b567e-d718-4fbe-bec3-e3e6e1728cb9","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az orosz elnök azt állítja, ha tudta volna, hogy a német kancellár fél a kutyáktól, nem viszi magával Konit a tárgyalásukra.","shortLead":"Az orosz elnök azt állítja, ha tudta volna, hogy a német kancellár fél a kutyáktól, nem viszi magával Konit...","id":"20241129_Merkel-Putyin-Koni-labrador","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4f3b567e-d718-4fbe-bec3-e3e6e1728cb9.jpg","index":0,"item":"02b56982-a01e-4d5d-92ed-57540f459f68","keywords":null,"link":"/elet/20241129_Merkel-Putyin-Koni-labrador","timestamp":"2024. november. 29. 17:23","title":"Putyin Merkelnek: Kérlek, bocsáss meg nekem, nem akartam fájdalmat okozni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf0f9fa5-7b0e-46c4-8846-fd94b44f8372","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Rengeteg fiatal találkozik erőszakkal az online platformokon, és úgy tűnik, ez hatással is van rájuk.","shortLead":"Rengeteg fiatal találkozik erőszakkal az online platformokon, és úgy tűnik, ez hatással is van rájuk.","id":"20241129_kozossegi-media-eroszak-felmeres-hatasok-felelem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf0f9fa5-7b0e-46c4-8846-fd94b44f8372.jpg","index":0,"item":"f9ae2481-2981-4b75-b016-e2a0914fef58","keywords":null,"link":"/tudomany/20241129_kozossegi-media-eroszak-felmeres-hatasok-felelem","timestamp":"2024. november. 29. 08:03","title":"Megvan a felmérés eredménye: ezért fél sok 13-17 éves kimenni az utcára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24550452-ee65-4ab5-b17d-085108b3b91f","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Magyar Péter volt barátnője arról nem akar beszélni, hogy ő szivárogtatja-e ki a hangfelvételeket, arról azonban már igen, hogy elgondolkodott egy másik párt megalapításán is.","shortLead":"Magyar Péter volt barátnője arról nem akar beszélni, hogy ő szivárogtatja-e ki a hangfelvételeket, arról azonban már...","id":"20241129_vogel-evelin-interju-magyar-peter-penz-fidesz-tisza-partalapitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24550452-ee65-4ab5-b17d-085108b3b91f.jpg","index":0,"item":"9ccdd26d-ec73-470d-ba3a-459c5295f2eb","keywords":null,"link":"/itthon/20241129_vogel-evelin-interju-magyar-peter-penz-fidesz-tisza-partalapitas","timestamp":"2024. november. 29. 07:35","title":"Vogel Evelin: Péter simán ki tudna fizetni a saját pénzéből, amit a Fidesztől kapott éveken át a semmire","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0ccb5b5d-eeac-4ba4-8783-5128abe23470","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A későbbi leminősítésre utaló döntést három év stabilitás után hozta meg a hitelminősítő, amely a kormányzati lépésekkel indokolta a változtatást.","shortLead":"A későbbi leminősítésre utaló döntést három év stabilitás után hozta meg a hitelminősítő, amely a kormányzati...","id":"20241129_moodys-hitelminosites-magyarorszag-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0ccb5b5d-eeac-4ba4-8783-5128abe23470.jpg","index":0,"item":"695be0a2-f14c-4839-abc9-c959232e8062","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_moodys-hitelminosites-magyarorszag-ebx","timestamp":"2024. november. 29. 22:39","title":"Rontotta a magyar gazdaság kilátását a Moody's","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hajszálvékony, aranysárgára sült, finoman ropogós tészta, és a töltelékek számtalan variációja. Ha a friss rétes illata belengi a lakást, nincs, aki ellenálljon a kísértésnek.
Egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem nagyanyámról, ahogy a nyári konyhában nyújtja a rétestésztát. Az először csak tenyérnyi tésztacipó lassan beteríti a hatalmas asztalt, szinte már hártyaszerűen vékony, az alatta megbúvó hófehér terítő szálai is szinte lassan láthatóvá válnak. Fürge, rutinos mozdulatokkal nyújtja a tésztát, szaporán körbe-körbe lépegetve az asztalnál. Egyet lép, hármat húz ritmusban – ez volt gyerekkorom rétestánca. Azóta is úgy gondolom, hogy ő sütötte a világ legfinomabb rétesét. Odafönt az angyalok biztos jóllakottan szuszognak a nagyi süteményétől. De jó is lenne, ha ő pedig megkóstolhatná az enyémet.
Rétest persze már a nagyanyáink nagyanyái és az ő felmenőik is sütöttek. A név eredete a réteges szóból származik. Anno a hajszálvékony réteslapokat nem felcsavarták, hanem rétegesen egymásra rakták, akár 10-12 lapot is. A rétegek közé került a töltelék. Az így előkészített finomságot kemencében megsütötték, és porcukorral meghintve, darabokra szelve tálalták. Ezt a süteményt rétes-bélesnek hívták.
Sajnos, el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy a rétes hungarikum. Bár sokan kimondottan magyar eredetűnek tartják, ha belegondolunk az első réteges laplerakással készült rétesekbe, bizony be kell ismernünk, hogy nagyon hasonlít a baklavához, a közismert keleti édességhez. Így nem kizárt, hogy a törököktől vettük át. Ezt a feltevést erősíti, hogy a rétes-bélest a 15-16. században említik először honi feljegyzések. A jelenlegi formában feltekert rétest a 18. századtól kezdve jegyzik. De nemcsak a törököknél találunk vékonyra nyújtott, rétegezett tésztából készült édességet. A horvátok, görögök burek (burekas) nevű harapnivalója, a szerbek gibanicája is ilyen. Sőt, a mediterrán országokban nagyon sokféle réteslapba tekert szendviccsel is találkozhatunk.
A legnagyobb népszerűségre nálunk az Osztrák-Magyar Monarchia idején tett szert a rétes. Rajtunk kívül a csehek és az osztrákok is nagy étvággyal falták. Igazi hírnevet is ők hoztak a rétesnek. A strudel, annak is almás változata – az apfelstrudel – nem hiányozhat az osztrák vendéglátóhelyek kínálatából. Például a világörökség részeként nyilvántartott schönbrunni kastélyban látványos show keretei között mutatják be, hogyan is készül az igazi apfelstrudel. A bécsi almás rétes egyben a világ 100 leghíresebb ételének egyike is.
Facebook / Házi rétesbolt
De hiába az osztrák tökéletesség, régebben a világ több tájáról is a cukrászokat Pestre küldték tanulni, hogy elsajátítsák a tökéletes rétes készítésének fortélyait. S többek között a franciák is Magyarországról rendelték a réteslisztet. Sőt, mit több, a 19. században a párizsi Ritz Hotel étlapján a sokféle töltelékkel készülő finomság az alábbi néven szerepelt: Rétes Hongrois. Így bárhonnan is származzon a rétes, annyi biztos, hogy a világon az egyik legfinomabbnak a magyar kezek által nyújtott és töltött rétest tartják. Erről ír Zilahy Ágnes is: ,,A gazdasszonyok ezt az igazi magyar süteményt sehol a világon, rajtunk kívül, nem tudják készíteni…” Ignotus Pál szerint, kinek irodalmi asztaltársasága nagy réteskedvelő hírében állt, „a rétes olyan, mint az asszony. Vagy áldozd fel magad érte, vagy mondj le róla!” S állítja, hogy miként egy régi körmöci aranyat olyan vékonyra ki lehetett kalapálni, hogy azzal egy lovas huszárt bearanyozzanak, úgy a zsemlényi tésztacipóból is végül egy huszárt lovastól rétesbe lehet sodorni.
A rétest sokáig csak ünnepekkor készítették. Nem is csoda, hiszen a készítése időigényes dolog. A rétest a számtalanféle töltelék teszi változatossá. Klasszikus édes töltelék a túró, az alma, a mák, a meggy, a cseresznye, a dió. Ezeket a töltelékeket viszont, szinte családonként, más-másképpen ízesítik. Egy elfeledett érdekesség a századfordulóról: sok vendéglős kínált korhely-rétest, amit cukros fehér borban felfőzött, majd lehűtve, ugyancsak borba áztatott mazsolával összedolgozott, pirított zsemlyemorzsával töltöttek.
A sós ízek kedvelői is megtalálják a nekik való rétest: káposztás, burgonyás tökös, húsos, spenótos, sőt Sopron környékén ismert a babos változat is. Az ízek házasításával sokfajta vegyes töltelékkel is kísérletezhetünk: a tökös-mákos, meggyes-mákos, az almás-diós, a kapros-túrós rétes sokak kedvence. A kísérletező kedvet mutatja a spenótos-sajtos, a sonkás-gombás vagy a gyümölcsrizses rétesek megjelenése. Az úgynevezett parasztrétest, amit ma is még sokfelé inkább rétes-bélesnek hívnak, sütés előtt egy kis tejföllel is meglocsolják.
Kis túlzással, a rétesek variációinak száma szinte végtelen, csak a fantáziánk szabhat határt. A magyarok a mai napig és méltán büszkék rétessütési tudományukra – így nem meglepő, hogy több helyen is rétesfesztiválokat szerveznek: Mesztegnyő, Vasvár, Körmend, Balatonlelle, Nagykanizsa, Tiszakóród réteskészítői és rétesrajongói minden évben külön hétvégét szentelnek az illatos és mennyei finomságnak.
Tippek, trükkök, fortélyok
- A jó rétestészta egyik alapja a magas sikértartalmú, jó minőségű és átszitált rétesliszt. - A rétest mindig előmelegített, forró sütőben gyorsan süssük készre. - A tésztához növényi zsiradék helyett használjunk disznózsírt. - A tésztához adagolt víz legyen meleg, de nem forró. - A rétestésztát ajánlatos kézzel dagasztani, mert ekkor érezzük, hogy a tészta keménysége-lágysága megfelelő-e. A nagyon lágy tészta könnyen szakad, inkább kicsit sűrűbbre, de még rugalmasra készítsük. - Ha bedagasztottuk a tésztát, osszuk annyi részre, amennyi réteslapot szeretnénk készíteni, és hagyjuk 20 percig pihenni. - A tésztát olvasztott zsírral kenjük be vékonyan, mert akkor könnyebb lesz nyújtani, és kevésbé szakad. - A nyújtásra váró tésztát liszttel vékonyan meghintett, textilből készült asztalterítőn nyújtsuk. Később a terítőt megemelve tudjuk majd feltekerni a rétest. - A kinyújtott tésztát, mielőtt a töltelék rákerülne, hagyjuk 15-20 percig szikkadni, majd kenőtollal vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal vagy zsírral. - Mielőtt a tésztára szórjuk a tölteléket, hintsük meg vékonyan darált dióval vagy zsemlemorzsával, illetve búzadarával, hogy a töltelékből a felesleges nedvességet magába szívja – így a tészta nem ázik el. - A tepsi alját is zsírozzuk ki vékonyan. - Ha boltban vásárolt, kész réteslapot használunk, akkor a mélyhűtött réteslap helyett inkább a hűtőpultban található változatot válasszuk – bár nem áll el olyan sokáig, de sokkal frissebb a tészta és könnyebb vele dolgozni.
Rétestészta
50 dkg átszitált rétesliszt
3 – 3,5 dl langyos víz
6 dkg zsír vagy vaj (nem növényi margarin!)
1 evőkanál 10 százalékos ételecet vagy citromlé
1 kávéskanál só
Aréna 2000 kiadó
Az átszitált lisztet és a sót tegyük egy nagyobb tálba. A közepébe kezünkkel képezzünk egy mélyedést, és ebbe morzsoljuk bele a zsiradékot. A langyos vizet keverjük össze az ecettel és ezt is öntsük a mélyedésbe. Kézzel gyúrjunk sima, hólyagos tésztát – ez kb. 15-20 percet vesz igénybe. Formázzunk belőle cipót, a tetejét kenjük meg olvasztott zsiradékkal. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen 15-20 percet pihentetjük.
Amíg pihen a tészta, addig takarjunk le egy asztalt egy tiszta abrosszal, és vékonyan hintsük meg liszttel. Helyezzük az asztal közepére a tésztára. Először nyújtófával lapítsuk szét, kenjük meg vékonyan olvasztott zsiradékkal, majd kezdjük el a nyújtást – lisztezett kézzel alányúlunk a tésztának, és nyújtsuk a tésztát folyamatosan körbe-körbe haladva az asztal széle felé. Ha készek vagyunk a nyújtással, akkor hagyjuk a tésztát 15-20 percet pihenni, kenjük meg vékonyan olvasztott zsiradékkal. Ha levesebb, nedvesebb a töltelék (alma, meggy, tök stb.), akkor a töltelék ráhelyezése előtt szórjuk meg zsemlemorzsával, őrölt dióval vagy búzadarával. Vékonyan terítsük szét a tésztán az ízlés szerint választott tölteléket, és a terítő két szélét megemelve kicsiket dobva a rétesen göngyöljük. Vágjunk akkora rudakat, amekkora a tepsibe fér, ügyeljünk arra, hogy a rétes két végét jól zárjuk le. A tetejét szintén kenjük meg olvasztott zsiradékkal, és előmelegített, forró sütőben 15-20 perc alatt süssük aranysárgára.
Bécsi almás rétes
1,2 kg alma
10 dkg porcukor
6 dkg vaj
12 dkg zsemlemorzsa
1 citrom leve és reszelt héja
1 narancs leve és reszelt héja
10 dkg darált dió
1 kávéskanál fahéj
6 dkg mazsola
fél dl rumba
2,5 dl tejföl
Az almát meghámozzuk, kivesszük a magházát, és az almát vékony gerezdekre vágjuk. A zsemlemorzsát a felmelegített olvasztott vajon megpirítjuk, és a harmadát félretesszük. A maradék morzsához adjuk az alma egyharmadát, és átmelegítjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összekeverjük, és az egészet a többi, nagyobb adag nyers almához keverjük. Vékonyan szétterítjük a rétestésztán, megkenjük a tejföllel és felgöngyölítjük. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük.