A tökéletes újkrumpli - recept

2010. június 01., kedd, 22:00 • Utolsó frissítés: 2010. június 01., kedd, 22:03
Szerző:


Címkék: ; ;

Ez az, ami sohasem burgonya, hanem krumpli. Új dimenzió a tányérokon, új időszámítás, akár esik, akár fúj.

Az újkrumpli megjelenése a piacokon jelzi, hogy itt a nyár. Akkor is, ha ebből mostanában csak annyit érzékelünk, hogy egy órával tovább van világos valamennyire. De reménykedjünk, hogy a természet tudja a titkot. Az újkrumpli sokban különbözik elvermelt társától. A zsenge darabok áttetsző, rózsaszín ruhájukban nemcsak sokkal tetszetősebbek, de szinte kizárt, hogy vonzó külsejük romlott belsőt takarna. Az íze is sokkal zamatosabb, üdébb, vitamintartalma pedig újkorában a leggazdagabb. Nem elhanyagolható, hogy az újkrumpli nagyon magas víztartalommal bír, sokkal kevesebb kalóriát, viszont több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz mint a téli, így fogyókúrázók, diétázók is bátrabban falatozhatják.  Mielőtt pár igazán finom, újkrumpliból készült fogás receptjét sorra vennénk, lássuk,  milyen fortélyai is vannak a tökéletes újkrumpli elkészítésének.

Tippek, trükkök, fortélyok

Ha módunkban áll, szerezzük be biotermelőtől. Mivel az újkrumpli sok vizet tartalmaz, ha pároljuk, csak nagyon vékonyan kenjük ki az edényt vajjal vagy olajjal. Fog annyi vizet engedni, amennyiben szépen meg is párolódik.

Fotó:

Az újkrumpli vékony héját kár lehántani, ízesebb is lesz, ha nem szabadítjuk meg lenge ruhájától. Így elég, ha alaposan megmossuk. Ha mégis idegenkedünk a héjas változattól, könnyebben meghámozható, ha sós vízben áztatjuk rövid ideig. Ugyancsak jó módszer, ha forró, szódabikarbónás vízbe dobjuk pár percre, utána könnyen lekaparhatjuk a héját. Mivel a művelet elszínezheti a bőrünket, a tisztításhoz érdemes gumikesztyűt húzni. Ha ódzkodunk a gumikesztyűtől, elég ha krumpli tisztítás után bedörzsöljük a kezünket ecettel vagy citrommal. Egyébként már kapható némely szupermarketben, konyhai felszereléseket forgalmazó boltban az úgynevezett dörzsi kesztyű, amit kifejezetten az újkrumpli tisztításához találtak ki.

A piacokon gyakorta találkozhatunk már megtisztított újkrumplival. Ha csak lehet, ne vásároljunk ilyet! A megtisztított újburgonya gyorsan veszít frissességéből, még ha vízben tartják is. Ezekbe a tároló edényekbe viszont  gyakran tartósítószeres, vegyszeres vizet tesznek, hogy a burgonya tovább friss maradjon. Ha időszűkében mégis ilyen krumplit vásárolunk, vizsgáljuk meg a darabokat, hogy elég tömörek-e.  Az az újburgonya, amelyik puha, gumis felületű, régóta ázik, illetve   vegyszeresen vízben tárolt. A megvásárolt újkrumplit 2-3 napon használjuk fel, mert sokat veszít a víztartalmából. Nem szabad műanyag zacskóban tárolni, mert könnyen befülled, rothadásnak indul. Ha az újkrumpli egy kicsit megfonnyadt, akkor tegyük pár órára hideg vízbe és utána készítsük el.

Ha sült vagy grillezett újkrumplit készítünk, akkor mindenképpen hagyjuk meg a héját, mert csak így lesz igazán ropogós. Ne készítsünk újkrumpliból pürét. Magas víztartalma kicsapódik, és a püré nyálkássá válik. Ugyancsak nem jó bő olajban megsütni. Az újkrumpliban lévő nedvesség és a forró olaj találkozója könnyen gejzírkitöréshez hasonló jelenséget produkálhat a konyhánkban. Hagyományos fogást, például paprikás krumplit is készíthetünk újkrumpliból, de vegyük figyelembe, hogy a főzési ideje rövidebb, mint téli társáé. Az újkrumpli  kedvenc, friss zöldfűszer társai: petrezselyem, kapor, snidling, rozmaring, menta. 

 

Receptek »
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár

Az orosz-magyar barátság jegyében csillog a Godunov Restaurant & Vodka Bár a Bazilikától csupán néhány lépésnyire.

Hirdetés


A tökéletes újkrumpli - recept
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X