szerző:
MTI / hvg.hu

Demján Sándor szerint társadalmilag megbecsültté kell tenni a termelő munkát, mert csak a bővített újratermelésben részt vevők arányának növelésével lehet megteremteni a versenyképességet.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke erről a KAVOSZ gazdasági fórumán beszélt, ahol a résztvevők A globális gazdasági válság tanulságai: a válság okai és következményei címmel tanácskoztak.

Demján Sándor hozzátette, megengedhetetlen, hogy erős, munkaképes emberek azért ne dolgozzanak, mert bizonyos munkákat nem akarnak elvégezni. Az eseményen részt vett Richard T. McCormack, a Merrill Lynch korábbi alelnöke is.

Demján szerint a válság oka a globalizáció – idézi a beszédét a Portfolio. A tőkeáramláson keresztül emelt fel szegény területeket a világban és ennek a folyamatnak vannak nyertesei és vesztesei.

A vesztesek azok lesznek, akik nem tudnak alkalmazkodni. Ahol felborul az okosok és a szorgalmasok aránya, az elveszíti versenyképességét – tette hozzá Demján, aki szerint tragikusan lezsugorodott a szorgalmasak aránya, így nem lesz versenyképesség.