szerző:
MTI / hvg.hu

Gyorsan erősödni kezdett a forint árfolyama péntek reggel Matolcsy György új intézkedéscsomagról szóló bejelentésének hatására. Az eurót fél tízkor 282,10 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben szemben az éjszaka folyamán tartott 284,70 forint körüli jegyzéssel.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy a kormány előrejelzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) jövőre egy százalékkal nő az idei első félévi 1,2 százalékos csökkenés és a második félévre várt stagnálás után. A kormány emellett az idén és jövőre is 2,7 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol.

A kormány Matolcsy szerint egy 397 milliárdos hétpontos intézkedéscsomagról is döntött. A csomag részeként várhatóan elhalasztják a tanárok béremelését 2014 januárjára, bevezetik a segélyplafont, emelik a Magyar Államkincstártól elvárt tranzakciós adó összegét, illetve az eddigi 1 ezrelék helyett 3 ezreléknyi adót kell fizetni, ha bankautomatából veszünk fel pénzt.

Az adóbeszedés hatékonyságának növelése érdekében a 400 ezer hazai pénztárgépet bekötik a NAV-hoz, a fordított áfát pedig kiterjesztik a sertéskereskedelemre. Eltörlik a társadalombiztosítás plafonját is.

A forint erősödésével szemben az euró ugyanakkor péntek reggelre gyengült, az éjszaka folyamán tartott 1,30 dollár feletti kéthetes csúcsról 1,2990-re húzódott vissza. A dollárt 217,07 forinton jegyezték péntek kora délelőtt a csütörtök esti 218,72 dollárral szemben, a svájci frank jegyzése 232,83 forintra esett 235,03 forintról, a japán jen pedig 2,7688 forintra gyengült az előző esti 2,7919 forintról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!