szerző:
hvg.hu

Százezer családnak juttatna 20-30 ezer forintnyi pluszpénzt havonta a családi adókedvezménynek a KDNP javaslata szerinti kiterjesztése. A Fidesz rivális javaslata ennél kicsit szűkmarkúbb. Ha valamelyik variáció megvalósul, nagyjából plusz egy havi fizetés maradna a zsebében azoknak, akik eddig nem tudták kihasználni a teljes családi kedvezményt.

Összesen 250 ezer szülőt és gyermeket, illetve 100 ezer családot érintene a családi adókedvezmény kiterjesztésének KDNP által szorgalmazott ötlete – mondta a hvg.hu-nak Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese. A párt nagyjából másfél éve próbálja elérni a kormánynál, hogy azok is igénybe vehessék a gyermekeik után járó teljes családi adókedvezményt, akiknek az alacsony jövedelmük miatt nincs elég adóalapjuk a kedvezmény teljes kihasználására.

A javaslat 20-30 ezer forinttal növelné azoknak a családoknak a jövedelmét, akik nem tudják teljes mértékben kihasználni az adókedvezményt. A változtatás 5-10 ezer kétgyermekes, és 90-100 ezer háromgyermekes családot érinthetne kedvezően.

Ennyibe kerülne

A terv a kormány készülő népesedéspolitikai programjával kapcsolatban vetődött fel ismét, és Pálffy István elmondása szerint lényegében ugyanarról a tervről van szó, amit a KDNP 2012-ben próbált elfogadtatni a kabinettel. Tavaly júliusban kérték a miniszterelnöktől a családi adókedvezmény kibővítését, aki támogathatónak nevezte az ötletet, de azóta nem valósult meg. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egyébként már akkor azt mondta, ha keresztülmegy javaslatuk, akkor is csak 2014-től léphet életbe.

©

A KDNP szerint, ha a javaslat megvalósulna, a költségvetésnek körülbelül 35 milliárd forint bevételről kellene lemondania. Mint Pálffy István elmondta, a számítások egyelőre a 2011-es adatokra támaszkodnak. 2011-ben összesen „mintegy száznyolcvanmilliárd forintnyi kedvezményt vettek igénybe, de az alacsony jövedelműek nem tudták teljesen kihasználni a lehetőségeket, száztizenkétmilliárdot ’bennhagytak’ az államkasszában” – magyarázta Harrach Péter június végén, egy a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

A frakcióvezető által említett, államkasszában hagyott 112 milliárd forint azonban túlzó becslésnek tűnik, a családi adókedvezménnyel érvényesíthető elméleti maximum ugyanis összesen körülbelül 240 milliárd forint körül lehet, vagyis legfeljebb ennyi bevételkiesést jelentene a költségvetésnek, ha mindenki igénybe tudná venni a teljes kedvezményt. A KDNP javaslata valamivel közelebb visz a kedvezmény teljes érvényesítéséhez, de nem éri el azt.

Pálffy István a hvg.hu-nak ezt elismerte, mint mondta, „nyilván nem 100 százalékos ez a megoldás sem”. Emellett a frakcióvezető-helyettes azt is hangsúlyozta, hogy az igénybe vehető családi adókedvezmény elméleti maximumát csökkenti a születések számának folyamatos csökkenése. Ez több ezerrel kevesebb gyermeket jelent, akik után járna az adókedvezmény, ami egy-két milliárd forinttal csökkenti a családi adókedvezmény lehetséges felső határát.

A probléma

A 2011-ben bevezetett családi adókedvezmény úgy csökkenti a szülők vagy nevelők adóalapját (azt a jövedelmet, amely után 16 százalékos kulccsal személyi jövedelemadót kell fizetniük), hogy egy vagy két gyermek esetén gyermekenként 10 ezer forinttal, három vagy több gyermek esetén gyermekenként 33 ezer forinttal csökkenhet a fizetendő adó. Ezt azonban nem minden család tudja teljes mértékben igénybe venni.

Ilyenek például azok a kétgyermekes családok, ahol csak egy szülőnek van munkája, és körülbelül bruttó 100 ezer forint körül keres. Egy ekkora fizetés után 16 ezer forint személyi jövedelemadót (szja) kell fizetni havonta, míg két gyermek után összesen 20 ezer forint adókedvezményt kaphatna a szülő. Így az alacsony jövedelem miatt havonta elesik 4 ezer forinttól, ami éves szinten 48 ezer forint veszteséget jelent neki.

A háromgyermekes családoknál még akkor is gyakran előfordul, hogy nem tudják teljesen kihasználni a családi adókedvezményt, amikor mindkét szülőnek van jövedelme. Ha például mindketten az átlagjövedelem környékén (ami fejenként bruttó 220 forint) keresnek, akkor összesen 440 ezer forint a család bruttó jövedelme. Ebből nagyjából 70 ezer forint személyi jövedelemadót kellene megfizetniük, de a három gyermekük után összesen 99 ezer forint családi adókedvezményt érvényesíthetnek. Így végül nem kell szja-t fizetniük, viszont havonta veszítenek 29 ezer forintot, ami éves szinten 348 ezer forint, ami a család közel egyhavi jövedelme.

A nyugdíjjárulékot csökkentenék

A kedvezményt a KDNP tervei szerint úgy lehetne igénybe venni, hogy annyival kevesebb munkavállalói nyugdíjjárulékot kellene befizetni a nyugdíjkasszába havonta, amennyivel kevesebb családi adókedvezményt tud érvényesíteni a család. A példánkban szereplő kétgyermekes, bruttó 100 ezer forintot kereső szülőnek a törvény szerint 10 ezer forint nyugdíjjárulékot vonnak le a béréből havonta, de ha a KDNP javaslata megvalósulna, csak 6 ezer forint lenne a nyugdíjjáruléka, így nem veszítené el azt a 4 ezer forintot, amit a családi adókedvezményen elbukott. Az átlagjövedelmű háromgyermekes családnak pedig 44 ezer forint nyugdíjjárulék helyett csak 25 ezer forintot kellene fizetnie összesen.

©

A pártnak azért fontos, hogy így valósuljon meg az adókedvezmény kiterjesztése, mert a nyugdíjjárulék csökkentésével a gyermekvállalásért hozott erőfeszítéseket is elismernék – hangsúlyozta Pálffy István. Valóban, ha a családosok kevesebb nyugdíjjárulékot fizetnének be, hiány keletkezne a nyugdíjkasszában, amelyből a jelenlegi nyugdíjakat fizeti ki az állam, és ezt a többi munkavállaló járulékának emelésével, más adók emelésével, illetve az állam kiadásainak csökkentéssel kellene ellensúlyozni.   

A Fidesz spórolna

A KDNP-s mellett megjelent egy párhuzamos fideszes koncepció is a családi adókedvezmény kiterjesztésére, és egyelőre nem dőlt el melyiket illeszti a kormány a készülő népesedéspolitikai programba. A programot a jövő heti kormányülésen tárgyalja meg a kabinet. A hvg.hu információi szerint a 11 javaslatot tartalmazó csomag valamivel több mint 50 milliárd forintba fog kerülni. A programban tervezik például az egyetemisták, főiskolások támogatását, ha családot szeretnének alapítani és gyermeket szeretnének vállalni. Emellett szerepel a javaslatok között a rugalmas gyed bevezetése, valamint az otthonteremtési támogatás bővítése.

Ebbe a keretbe kell beszorítani a családi adókedvezmény kiterjesztését, amely a legnagyobb összeget igénylő tétel. A hvg.hu kormánypárti értesülése szerint a fideszes javaslatra kevesebb költségvetési pénzt kellene beáldozni, mint a KDNP tervére, durván 15-20 milliárd forintba kerülne. A Fidesz javaslatával vélhetően azt szeretné elérni, hogy az adókedvezmény kiterjesztése mellett a többi tervezett elem is beférjen az 50 milliárd forintot valamivel meghaladó keretbe, a KDNP-s ezzel szemben szűkítené a többi javaslatra fordítható forrásokat. A nagyobb kormánypárt javaslata úgy csökkentené az adókedvezmény kiterjesztésének költségét, hogy nem a 10 százalékos nyugdíj-, hanem a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék terhére növelné a családosok kedvezményeit.

Emiatt kevesebb kedvezményt tudnának érvényesíteni a családok: ha egy családban például bruttó 300 ezer forint körül alakul a bruttó kereset, 3 gyermek után havonta 99 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnének, a személyi jövedelemadójuk viszont összesen 48 ezer forint. Így havonta elveszítenek 51 ezer forint családi adókedvezményt, ami éves szinten több mint 600 ezer forint.

A 7 százalékos egészségbiztosítási járulék címén összesen 21 ezer forintot vonnak le a bérükből havonta, így ha a Fidesz javaslata valósul meg, havi szinten továbbra sem tudnak érvényesíteni 30 ezer forintnyi családi adókedvezményt, ami éves szinten 360 ezer forintos veszteség. A KDNP javaslatával jobban járnának, bár ezzel sem tudnák teljes mértékben kihasználni a kedvezményt: nyugdíjjárulék címén ugyanis havonta 30 ezer forintot kell befizetni 300 ezer forintos bruttó kereset után, így havonta ezt a 30 ezret tudnák családi kedvezményként leírni. Eszerint havonta 21 ezer, éves szinten 252 ezer forint családi adókedvezményt nem tudnának érvényesíteni.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!