szerző:
hvg.hu/MTI

Orbán Viktor egyik barátja, Garancsi István tulajdonába került a Kopaszi-gátat is magába foglaló 56 hektáros területet tulajdonló kft. A Market Csoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. és a másik vásárló, az ex-wallisos Kóbor Miklós birtokában lévő River Dunainvest Kft. titkolja, mennyiért sikerült megvásárolniuk a céget.

Közel egyéves tárgyalássorozatot követően megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t a Market Csoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. Budapest egyik legnépszerűbb parkja, a Kopaszi-gátat is magában foglaló 56 hektáros, XI. kerületi ingatlanterület ezzel ismét hazai tulajdonba került - közölte a Market az MTI-vel szombaton.

A terület korábbi tulajdonosa a Mota-Engil, Finibanco

és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoport volt. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra.

Az új tulajdonos a Kopaszi-gát parkot változatlan f

Drukkerek a páholyban: Orbán Viktor, Hernádi Zsolt és Garancsi István. A krémek krémje
©

eltételekkel üzemelteti: a terület a továbbiakban is a fővárosi lakosság kikapcsolódását szolgálja majd, az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik - áll a közleményben.

Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. saját, a kivitelezéssel foglalkozó anyavállalattól elkülönült, önálló működésű leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven.

A közleményben Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy "a Kopaszi-gát Budapest egyik legkedveltebb rekreációs célpontja, Dél-Buda pedig a lakás- és irodakeresők között egyaránt rendkívül népszerű".

A terület az 1-es villamosvonal bővítését és a 4-es metró átadását követően az elmúlt években még inkább bekapcsolódott a főváros vérkeringésébe, az egyedülálló adottságú, Duna-közeli, jelenleg kihasználatlan területek fejlesztésével pedig lehetővé válik egy új, multifunkciós városnegyed kialakítása Dél-Budán - tette hozzá.

Ismertetése szerint a Property Market Kft. már dolgozik a fejlesztés előkészítésén, amelynek részleteiről, ütemezéséről és fázisairól a társaság a tervek szerint 2016 első negyedévében közöl majd részleteket.

A Market Építőt azt követően szerezte meg Garancsi István, a Videoton focicsapatát tulajdonló cégek birtokosa, mitán a vállalkozás - amely korábban a Wallis csoporthoz kötődött - felépítette a mintegy 15 milliárd forintos állami támogatásból felépült Fradi stadiont a Groupama Arénát. Egyebek között ő a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke is.

Kóbor Miklós személye sem érdemtelen a magyar üzleti életben. Amellett, hogy ő is wallisos volt, vezető tisztségviselője volt a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nek, amellett, ahogy azt az Átlátszó.hu kiderítette, tulajdonosként feltűnt Garancsi István, és az exwallisos Nagy György mellett a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedőcéget, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt-t tulajdonló offshore céghálóban is. Hernádi Zsolt MOL vezér egyik cégében, az Gran Private EquityZrt.-ben is feltűnt igazgatósági tagként 2014-2015 ben. Ez a cég 3 milliárd forintot kapott kockázati tőkelalap kezelésére, az európai uniós támogatással létrejött, úgynevezett Jeremie alapokból, amely negyedik fordulójának  a magyar kormány az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok nevet adta.  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!