szerző:
MTI

A pekingiek 500 ezer tonnával kevesebb szenet akarnak idén felhasználni, mint tavaly. 2500 vállalkozásnak év végéig le kell húznia a rolót.

A pekingi hatóságok 2500 kisvállalkozást és környezetszennyezést okozó céget záratnak be 2016-ban.

A kínai főváros négy negyedében, amelyek ezen a télen fulladoznak a szmogban, 2500 vállalatnak kell beszüntetnie tevékenységét az év végéig, és a jövő évben továbbiak bezárása várható - idézte az Új-Kína hírügynökség a pekingi önkormányzat egyik illetékesét.

Az elmúlt évek strukturális átalakításaival sikerült a súlyosan szennyező és nagy energiaigényű vállalkozások számát jelentősen csökkenteni a kínai fővárosban. A kicsiny szennyező források, az éttermek, szállodák, garázsok száma ugyanakkor egyre növekszik - magyarázta az illetékes.

A hatóságok azt is tervezik, hogy idén 500 ezer tonnával csökkentik a szénfelhasználást.

A pekingi környezetvédelmi hatóság héten közzétett adatai szerint az elmúlt év csaknem felében rossz volt a levegő Pekingben: 365-ből 179 napot szennyezettként, ebből 46-ot súlyosan szennyezettként regisztráltak a kínai főváros környezetvédelmi hatóságai.

A különösen veszélyes, finomszemcsés, 2,5 mikrométer részecskeátmérőjű szálló por koncentrációja éves átlagban 80,6 mikrogramm volt köbméterenként. Ez több mint nyolcszorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott maximális értéknek. A legdrasztikusabb levegőszennyezettséget decemberben mérték. Ekkor első alkalommal lépett életbe a legmagasabb szmogriadó: elrendelték az iskolák és a gyárak bezárását, valamint megtiltották a magánautók használatát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!