szerző:
hvg.hu

Ha csak erre a 20 millióra alapoz, akkor szinte semmire.

Az alábbi ábra az Otthon Centrum hálózatának közvetítésével 2015-ben eladott új építésű lakások megoszlását mutatja. A függőleges tengelyen a lakások alapterületé, a vízszintesen pedig az eladási árat láthatja.

©

Szürkére színeztük azt a tartományt, ahol a 10 milliós csok és a hozzá kapcsolható 10 milliós hitel önmagában nem elegendő a vételhez (mert a pénzből legalább 60 négyzetméteres lakást kell vásárolni). A fehéren maradt kis rész az, ahol az elérhető ingatlanok vannak, vagyis Budapestet Csepel kivételével ebből a szempontból elfelejtheti, de Szombathely kivételével a nyugati nagyvárosokat is.

Ráadásul ez az ábra még a csok-láz előtti állapotot tükrözi, azóta viszont alaposan felmentek az árak, vagyis a fehér rész végletesen beszűkült. A vásárláshoz tehát jelentősebb önerőt kell bevonni.

Az Otthon Centrum adatai szerint a csokra képes új lakások száma rendkívül kevés. Idén összesen 150-160 ezer adásvétel lehet a piacon, de ebből várhatóan csak 8-10 ezer lesz az új lakás eladása. A fejlesztőknek időre van szüksége ahhoz, hogy csokra alkalmas lakásokat építsenek, a kínálat csak ekkor lehet nagyobb.

Az ingatlanközvetítő hálózat szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a 10 milliós csok támogatás mellé a hitel csak a szokásos banki hitelképesség megléte esetén jár, tehát a 10+10 milliós álmok a valóságban gyakran 10+2 vagy 10+4 milliós valósággá válnak.

A gyereket előre vállaló pároknál a bankok a 10 milliós támogatást csak jövőbeni ígéretként kezelik, vagyis a hitelfelvevőknek olyan jövedelmet és fedezetet kell már most is bemutatniuk, amely elég arra az esetre, ha a 10 milliós támogatást 10 év múlva büntetőkamatokkal együtt vissza kell fizetni (mert nem született meg egyetlen gyerek sem). Amint azt korábban bemutattuk, ebben az esetben a havi törlesztő 250 ezer forintig is emelkedhet, tehát ez a hitelképesség vizsgálatának alapja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!