szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Közgép három évig nem indulhat közbeszerzéseken, a Fővárosi Törvényszék megerősítette az erről szóló döntést – közölte a Közbeszerzési Hatóság Titkársága.

A Fővárosi Törvényszék igazat adott a Közbeszerzési Hatóságnak és Közbeszerzési Döntőbizottságának a Közgép Zrt.-vel szemben, és ezután nem lehet felfüggeszteni azt a határozatot, amellyel Simicska Lajos cégét kizárták a közbeszerzésekből, miután az úgynevezett G-napon végleg megromlott az évtizedes barátság a legnagyobb magyar oligarcha és Orbán Viktor miniszterelnök között.

Addig a Közgép tarolt a közbeszerzéseken, százmilliárdok folytak át a cégen, és a tulajdonosok milliárdos nagyságrendű osztalékokat vettek ki a társaságból évről évre. Pár hónappal a G-nap után, tavaly júliusban a közbeszerzési hatóság 3 évre kizárta a Közgépet a közbeszerzési területekről azt követően, hogy 200 millióval olcsóbb ajánlatot adtak Mészáros Lőrinc cégét is magában foglaló riválisnál a győr-gönyűi kikötőfelújítási tenderen.

A közlemény azt írja, a Közgép Zrt.-t az ajánlatkérő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azért zárta ki három évre, mert a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderen az ajánlattevőt hamis adatszolgáltatáson érte.

Simicska Lajos
©

Bár a céget szeptemberben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság visszaengedte a műveleti területre, az továbbra is feketelistán maradt.

A Közgép év végén első fokon megnyerte a 3 évre történő kizárása miatt indított pert.

Ezt a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság jogsértőnek ítélte és fellebbezéssel élt.

A Közbeszerzési Hatóság közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék immár jogerőre emelkedett végzésben változtatta meg az első fokú bíróság korábbi döntését a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderrel kapcsolatban. A Törvényszék igazat adott a Közbeszerzési Hatóságnak, miszerint a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasító határozatát nem lehet végrehajtásában felfüggeszteni.

A hamis adatszolgáltatás ügye egy másik peres eljárásban még folyamatban van, így amíg az ügyben jogerős ítélet nem születik, a Közgép Zrt. marad a kizárt ajánlattevők listáján.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!