szerző:
hvg.hu/MTI

Már nem csak a nyugati határszélen küzdenek a jelenséggel a munkáltatók, miután a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és az informatikában is több emberre lenne szükség országszerte.

Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta – nyilatkozta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc. Az alelnök szerint a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van, a feldolgozóipar különböző területein, az idénymunkában, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, a vendéglátásban, az informatikában vagy a mérnökök között. A jelenség hátterében demográfiai okok vannak, emiatt a probléma évről évre súlyosbodik.

Véleménye szerint az országnak vannak még belső munkaerőforrásai, például a közfoglalkoztatottak egy része, vagy a túl nagy részarányt képviselő költségvetési alkalmazottak átképezhetők lennének a versenyszféra számára. Bizonyos területeken azonban szükség lenne külföldi vendégmunkásokra is, főleg szakmunkásokra. Rolek szerint olyan külföldi munkavállalókra lenne szükség, akik ideiglenesen jönnek ide, kulturálisan jól illeszkednek az országhoz és képesek adaptálódni.

Hiányszakma-mizéria: "A pincér a vendéglátás ápolónője"

„Ha ugyanezekben az állásokban például Ausztriában meg lehet keresni 1500-2000 eurót, akkor a munkaerő megtartásához elengedhetetlen a béremelés. Ez rövid távon nagyarányú emelkedéshez fog vezetni, ezt már most is tapasztaljuk" - mondta a hvg.hu-nak Erdős Ákos a turizmus-vendéglátásban tapasztalható viszonyokról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!