szerző:
hvg.hu/MTI

Kedden hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága Matolcsy György jegybankelnököt, akit az ellenzéki képviselők próbáltak megszorongatni. Matolcsy nem értette, miért zavaró, hogy hétszeresére nőtt a fizetésük.

Kedden az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatta meg Matolcsy György jegybankelnököt, aki az MNB 2016-os teljesítményéről számolt be. A többi között arról beszélt, az MNB az ár- és pénzügyi stabilitás mellett támogatta a kormány gazdaságpolitikai céljainak megvalósulását, a jegybanki alapkamat történelmi mélyponton van, a rövid futamidejű állampapírok kamatai is csökkentek. A jegybank 2013-tól kezdve végig nyereséges, 2016-ban 50 milliárd forint osztalékot fizetett be a központi költségvetésbe – hangsúlyozta Matolcsy.

Az Index tudósítása szerint egy kormánypárti álkérdésen kívül az ellenzéki képviselők a többi között szembesítették Matolcsyt, hogy a jegybanki alapítványokat több tízmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a szabálytalanságok miatt, a jegybank szórja a pénzt, a jegybanki fizetések nőttek (a 24.hu által kikért adatok szerint a monetáris tanács 7 tagjának bére 2012-ben 64 millió forint volt, idén viszont a 9 fősre bővült testület 548 milliót vihetett haza, ami öt év alatt hétszeres növekedést jelent a lap számítása szerint), kevés a devizatartalék, Szabó Tímea párbeszédes képviselő pedig hitelt kért Matolcsytól, ha már hétfőn a Parlamentben azt állította, 7,5 milliárd rokona van.

Matolcsy György rögtön közölte, az elhangzottak egy részét politikai támadásnak tartja. Azt mondja, az alapítványokra szükség van, mert "ezek segítenek Magyarországon meghonosítani a modern felvilágosult közgazdasági gondolkodást".

Matolcsy a lap tudósítása szerint elárulta, a jegybank szándéka az alapítványok létrahozásával valójában a magyarországi "civil vagyon" gyarapítása lett volna, de mivel az alkotmánybíróságon a törvény nem állt meg, a Pallas alapítványok azóta is a törvénynek megfelelően közbeszereztetnek. A "civil vagyon" kifejezés azért is érdekes, mert az alapítványok szerződést kötöttek Matolcsy unokatestvérének cégével vagy érdekeltségeivel, számos, Matolcsyhoz vagy a jegybankhoz valamilyen módon köthető intézmény vagy szervezet is kapott pénzt.

Matolcsy szerint botrány, hogy botrányosnak tartják egyesek a jegybanki fizetéseket, szerinte az MNB-alkalmazottak bérei a magyar pénzügyi szektor közepes sávját érik el, a magyar jegybankároknál az unión belül csak két országban keresnek kevesebbet. Azzal sem ért egyet, hogy szórnák a pénzt. A családtagjai sikereiről azt mondta, senkit sem érhet hátrány a neve miatt, így az ő rokonai is elindulhatnak az uniós pályázatokon, mint bárki más. Újdonsült felesége pedig magától lemondott az alapítványi tisztségeiről.

A bizottság 9 igen és 4 nem arányban megszavazta Matolcsy beszámolóját.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!