szerző:
hvg.hu

Fegyveres fenyegetést kapott egy civil szervezet elnöke, aki azért küzd, hogy kifizessék a lakosoknak a csatornaépítésből visszajáró pénzt.

Nyomozást indított a rendőrség ismeretlen tettes ellen, aki egy elsötétített Mercedesből fegyvernek látszó tárggyal fenyegette meg a Jobb Nagykőrösért Egyesület elnökét, Ábrahám Tibort – írja az e heti HVG. A fenyegetés napján a civilek épp azt szerették volna elérni, hogy ne egyöntetűen 94 ezer forintot kapjon vissza ötezer háztartás a csatornapénzek után, hanem a költségek tételes elszámolása alapján és a befizetések arányában. A fideszes többségű képviselő-testület azonban nem ezt szavazta meg. A civilek úgy számolnak: háztartásonként 200 ezer forint az összeg, amely az időközben megnövelt uniós támogatási arány miatt visszajár.

Az egyesület aláírásgyűjtéssel kényszerítette ki, hogy a kormány is felfigyeljen a visszatartott csatornapénzekre. Tevékenységükkel a civil szervezet vezetői annyira magukra haragították a fideszes városvezetőket, hogy az önkormányzat által támogatott médiában se szeri, se száma a lejárató írásoknak.

A lakossági hozzájárulások sorsának vizsgálata közben kiderült, hogy a polgármester, Czira Szabolcs azonos nevű fia ügyvédeskedett a 4,5 milliárd forintos csatornaépítést elnyerő üzleti kör cégének, a Duna Aszfaltnak. A beruházás után pedig a kormány hiába utalta át a visszajáró 558 millió forintot, az önkormányzat inkább utat épített belőle.

De az évekkel ezelőtt befizetett csatornapénzeket korántsem csak Nagykőrösön tartották vissza.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!