szerző:
hvg.hu

Fegyveres fenyegetést kapott egy civil szervezet elnöke, aki azért küzd, hogy kifizessék a lakosoknak a csatornaépítésből visszajáró pénzt.

Nyomozást indított a rendőrség ismeretlen tettes ellen, aki egy elsötétített Mercedesből fegyvernek látszó tárggyal fenyegette meg a Jobb Nagykőrösért Egyesület elnökét, Ábrahám Tibort – írja az e heti HVG. A fenyegetés napján a civilek épp azt szerették volna elérni, hogy ne egyöntetűen 94 ezer forintot kapjon vissza ötezer háztartás a csatornapénzek után, hanem a költségek tételes elszámolása alapján és a befizetések arányában. A fideszes többségű képviselő-testület azonban nem ezt szavazta meg. A civilek úgy számolnak: háztartásonként 200 ezer forint az összeg, amely az időközben megnövelt uniós támogatási arány miatt visszajár.

Az egyesület aláírásgyűjtéssel kényszerítette ki, hogy a kormány is felfigyeljen a visszatartott csatornapénzekre. Tevékenységükkel a civil szervezet vezetői annyira magukra haragították a fideszes városvezetőket, hogy az önkormányzat által támogatott médiában se szeri, se száma a lejárató írásoknak.

A lakossági hozzájárulások sorsának vizsgálata közben kiderült, hogy a polgármester, Czira Szabolcs azonos nevű fia ügyvédeskedett a 4,5 milliárd forintos csatornaépítést elnyerő üzleti kör cégének, a Duna Aszfaltnak. A beruházás után pedig a kormány hiába utalta át a visszajáró 558 millió forintot, az önkormányzat inkább utat épített belőle.

De az évekkel ezelőtt befizetett csatornapénzeket korántsem csak Nagykőrösön tartották vissza.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©