szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jelenleginél is többen mennek majd külföldre dolgozni, nőnek a vagyoni különbségek, de a nemek jövedelmi viszonyai kiegyenlítődnek – ezt várja a következő 10 évtől a Z generáció, derül ki a Medián friss felméréséből.

A 14–25 évesek, az úgynevezett Z generáció számára a tájékozódás kiemelkedően legfontosabb eszköze a világháló. Kétharmaduk számára a közösségi oldalak, illetve az online hírportálok jelentik az első számú információforrást, és a személyes kapcsolatrendszer jelentősége is messze megelőzi a hagyományos médiáét, a tévéét, a rádióét és a nyomtatott sajtóét. Szinte mindenki (99 százalék) fenn van a Facebookon: abszolút többségük naponta legalább egy-két órát közösségi oldalakon tölt, elsősorban chateléssel. Az online médiából származó politikai-közéleti tájékozódásban kimagasló az index.hu szerepe, a második helyért pedig a hvg.hu és a 444.hu verseng. Valamelyest lemaradva követi ezeket az origo.hu és a 24.hu, míg a bulvárosabb hírforrások és a napilapok online változatai ennél kisebb közönséget vonzanak. Bő négytizedük (de a 20 évesnél fiatalabbaknak már a fele!) nem közvetlenül keresi fel a hírforrásokat, hanem az ismerősei Facebook-megosztásai nyomán jut el az információkhoz – derül ki a Medián friss felméréséből.

©

A migráció kapcsán az iszlám európai befolyásának erősödését a válaszadók kétötöde tartja valószínűnek, de azt, hogy Magyarországon nőne a muszlimok vagy az arabok száma, sokkal kevesebben vélik. A legtöbben a cigányok létszámának növekedését valószínűsítik, de ezt is csak minden negyedik válaszadó említette.

A többség gazdasági várakozása szerint mind a foglalkoztatottak számában, mind a gazdasági teljesítményben nő a nagy nemzetközi vállalatok súlya 2027-ig. Ami a személyes jövőképet illeti, a fiatalok négyötöde úgy tervezi, hogy tíz év múlva egyetemi végzettsége lesz, és a többségük arra számít, hogy alkalmazottként fog dolgozni, de már kétötöd azok aránya, akik elképzelésük szerint vállalkozók lesznek. Fizikai munkát – reményei szerint – csupán minden hatodik-hetedik válaszadó fog végezni.

©

A mai viszonyokkal számolva átlagosan bruttó 269 ezer forintot tartanak olyan fizetésnek, amiért a tervezett képzettségükkel már elmennének dolgozni, és 420 ezer forintot tartanak már kifejezetten jó fizetésnek. A munkahelyválasztásnál a fizetés jelentősége kiemelkedő: a válaszok 80 százalékában szerepelt, és minden negyedik válaszadó szerint ez a legfontosabb. Ezt a biztos állás és a munkahely hangulata követi. A fiatalabbak az idősebbeknél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a körülményeknek, a külföldi munka lehetőségének és az erős vezetésnek.

A válaszadók négyötöde párkapcsolatban kíván élni, a többségük házasságban. A fiatalok arra számítanak, hogy tíz év múlva átlagosan 2,2 gyerekük lesz –  több gyereket „terveznek” a nők, mint a férfiak és a Z generáció idősebbjei.

Módszertan

Az adatfelvétel online kérdőívvel készült, amit a Facebook- és egyéb hirdetésekkel toborzott, nyereményjátékkal ösztönzött válaszadók 2017. július 11-e és augusztus 2-a között töltöttek ki. A felmérés időtartama alatt 9099 ív kitöltését kezdték meg, de csak 659-et zártak le, vagyis jutottak a végéig. A felmérés a British Telecom számára készült.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!