szerző:
hvg.hu

Nagyot lassult a magyar építőipar növekedése, és egyre kevesebb új építkezésre kötnek szerződést.

Idén márciusban az építőipari termelés csak 1,4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál – közölte a KSH. Az épületek építésének volumene 0,2, az egyéb építményeké 4,1 százalékkal nőtt.

Az első negyedévben az építőipar termelői árai 8,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ráadásul egyre kevesebb új szerződést kötnek, 7,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Igaz, az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal nagyobb lett, mint egy éve ilyenkor, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 22,7 százalékkal kisebb lett.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a kapacitás- és munkaerőhiány továbbra is korlátozza az ágazat növekedését, közben pedig az alapanyagok is drágultak. A friss adatokból az is látható, hogy ma már jóval drágábban lehet építkezni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!