szerző:
hvg.hu

Elérte az árfolyam a lélektani határt.

Több éves mélypontra került a forint, már 320 forintot kell fizetni egy euróért. Az árfolyam reggel 319,8-on nyitott, a délelőtt egy kicsit erősödött, de azóta újra gyengül a forint, 319,9 és 320,1 között ingadozik.

Ugyan a gyengülés okait elsősorban nem a magyar gazdaságban kell keresni - az okokat itt mutattuk be bővebben -, az MNB sem sokat tett azért, hogy megnyugtassa a piacokat. Az abszolút mélypont a 2015-ös 326 forintos euró, ettől azért még nagyon messze vagyunk.

A gyenge forinttal rosszul járnak azok, akik import árut vásárolnak, és a megmaradt devizahitelesek sem örülhetnek. A forintárfolyam változása azt is magával hozza, hogy drágul a benzin, az eurózóna valamelyik országában nyaralást tervezők pedig szintén bukhatnak. Az igazi nyertese a forint gyengülésének pedig az MNB, amely évek óta nagy nyereségeket szerez, leginkább a devizaárfolyamból származó profitnak köszönhetően.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!