szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A kémények állapota több szempontból is fontos tényező.

A kémények állapota több szempontból is fontos tényező. Egy nem jól karbantartott kémény nagyban megnövelheti a fűtésre szánt összeg mértékét, ám ez a probléma eltörpül amellett, hogy egészségünk, sőt életünk is veszélyben foroghat a nem megfelelő állapotú kémény miatt. Minden télen hallhatunk a híradásokban szénmonoxid mérgezésben elhunyt emberekről, az ok pedig a legtöbb esetben a kéményre vezethető vissza.

Hogyan ellenőrizzük le a kémény állapotát?

A kémények állapotát rendszeres időközönként ellenőriznie kell az önkormányzat által megbízott szolgáltatónak. Illetve kellene, de tudjuk, hogy ez az ellenőrzés igencsak hiányos. (A rendelet szerint a szilárd és cseppfolyós tüzelőberendezések kéményeit évente kétszer kellene ellenőrizni.)  Jól tesszük tehát, ha a család biztonsága érdekében „csináld magad” program keretében mi magunk is megvizsgáljuk néha kéményeink állapotát. 

Minden kéményen van úgynevezett kéménytisztító ajtó. Mielőtt ezt levesszük, helyezzük üzemen kívül a tüzelőberendezést, és terítsük le papírral a kémény környékét. Előfordulhat ugyanis, hogy a kéménytisztító ajtó levétele után rögtön kijön némi korom a kémény belsejéből. Ez leginkább ritkán ellenőrzött kéményeknél fordul elő. Az ajtók levétele után egy papírt gyújtsunk meg, majd az ajtón keresztül tartsuk be a kéménybe. Ha lobbanásszerűen elég, akkor a kémény huzata megfelelő, ellenkező esetben tisztítani kell.

[[ Oldaltörés (A kémény tisztítása) ]]

A kémény tisztítása

Míg az ellenőrzést magunk is el tudjuk végezni, a tisztításhoz már érdemes szakembert hívni. A tisztítás általában a padlástéri ajtón keresztül történik, ahonnan a kéményseprő kötél és súly segítségével engedi le a kefét a kéménybe, az ajtó feletti szakaszt pedig hosszú kefével tisztítja meg. A tisztítás a koromzsák kiürítésével ér véget. Mindenképp ajánlatos a tisztításra előzetesen felkészülni, ami magában foglalja a kéménytisztító ajtók hozzáférhetővé tételét, valamint a kémény környékének letakarását is.

A kémény tisztítását érdemes szakemberre bízni


Természetesen mi magunk is tehetünk a kémény tisztán tartása érdekében. Erre úgynevezett kéménytisztító port, vagy hasábot használhatunk, amelyet nagyobb barkács áruházakban, vagy tüzép telepeken vásárolhatunk meg. Használatuk rendkívül egyszerű, az égéstérbe kell helyezni a használati utasításban szereplő mennyiséget, majd be kell gyújtani.

[[ Oldaltörés (Szénmonoxid mérgezés, szénmonoxid riasztók) ]]


Szénmonoxid mérgezés, szénmonoxid riasztók

A CO, azaz szénmonoxid az égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért lehetetlen észrevenni. A szénmonoxid mérgezés során hányinger és fejfájás jelentkezik elsősorban, de mivel a mérgezett általában elveszíti az ítélőképességét, ezért csak későn ismeri fel ezeket a jeleket, így rendszerint tragédia a dolog vége. Sajnos tökéletes állapotban lévő kémény esetében is előfordulhat, hogy a szénmonoxid bekerül a lakás légterébe: elegendő a nagy erejű szél, ami visszafújja az égésterméket a kéményen keresztül. Éppen ezért – még ha rendszeresen el is végezzük a kémény karbantartását – nem árt CO jelző készülék segítségével is óvni családunk életét.

Az alap CO-riasztók sípoló hangjelzéssel figyelmeztetnek


A piacon számos berendezést találhatunk, áruk 2-3 ezer forinttól 30-40 ezerig is terjedhet. Melyik a jó? Nagy általánosságban elmondható, hogy 7-8 ezer forint alatt nem érdemes megvásárolni a készüléket, ekkora összeget érdemes áldozni a megbízható készülékekre. Az alap berendezések sípolással jelzik, ha a szoba légterébe veszélyes mennyiségű szénmonoxid került, ám vannak komolyabb berendezések, amelyek gázfűtés esetén képesek elzárni az égéstérbe jutó gáz t.  Igaz, ehhez meg kell vásárolni a 10-15 ezer forint értékű mágnes-szelepet is, de akinek anyagi lehetőségei megengedik, annak mindenképp érdemes ennyit áldoznia családja biztonságára.

Demeter Kornél
www.epitesiportal.hu

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!