szerző:
hvg.hu

Több mint egy éve vette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTA rózsadombi volt kémiai kutatóintézetét az egyik alapítványának, de az épület még mindig üresen kong - közölte a Világgazdaság.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a kémiai kutatóintézet II. kerületi épületét tavaly december végén adta el az MNB-nek 2,7 milliárd forintért, de a tranzakció óta egyetlen kapavágás sem történt a területen – legalábbis a VG szerint ezt tapasztalja az, aki jobb híján beles a 2,5 hektáros objektum rácsos kerítésén.

©

Pedig meglehet, belül javában folyik a munka - erre lehet következtetni az MNB által 39 milliárd forinttal kistafírozott Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány VG-nek adott válaszából, miszerint jelenleg előkészítő szakaszban van egy európai mércével is kimagasló színvonalú rákkutatási és diagnosztikai központ létrehozása.

Szakértők szerint bőven lehet teendő a Rózsadomb legfrekventáltabb részén álló komplexummal, hiszen az egykori kémiai kutatóközpont területén egy sor lebontandó betonépület található. A telek előtörténete alapján az sem zárható ki, hogy az ottani kísérletek nyomán szennyeződött talajt is alaposan meg kell tisztítani, akár teljesen ki is kell cserélni.