szerző:
hvg.hu

Több mint egy éve vette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTA rózsadombi volt kémiai kutatóintézetét az egyik alapítványának, de az épület még mindig üresen kong - közölte a Világgazdaság.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a kémiai kutatóintézet II. kerületi épületét tavaly december végén adta el az MNB-nek 2,7 milliárd forintért, de a tranzakció óta egyetlen kapavágás sem történt a területen – legalábbis a VG szerint ezt tapasztalja az, aki jobb híján beles a 2,5 hektáros objektum rácsos kerítésén.

©

Pedig meglehet, belül javában folyik a munka - erre lehet következtetni az MNB által 39 milliárd forinttal kistafírozott Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány VG-nek adott válaszából, miszerint jelenleg előkészítő szakaszban van egy európai mércével is kimagasló színvonalú rákkutatási és diagnosztikai központ létrehozása.

Szakértők szerint bőven lehet teendő a Rózsadomb legfrekventáltabb részén álló komplexummal, hiszen az egykori kémiai kutatóközpont területén egy sor lebontandó betonépület található. A telek előtörténete alapján az sem zárható ki, hogy az ottani kísérletek nyomán szennyeződött talajt is alaposan meg kell tisztítani, akár teljesen ki is kell cserélni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!