szerző:
HVG

A Néprajzi Intézet ugye megy a Ligetbe, de a Kúriának visszaadandó épületben még mindig ott van a Politikatörténeti Intézet. Az állam perrel távolítaná el onnan.

Miután eldőlt, melyik terv alapján építhetik fel a Néprajzi Múzeumot a Városligetben, a kormány rájött, hogy még van egy elintézetlen ügye: ki kell tennie a Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft.-t (PTI) a Néprajzi Múzeummal közösen használt Kossuth téri épületből (képünkön). Ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pert indított a PTI ellen a használati jog megvonásáért.

A levéltárként is funkcionáló PTI-nek jelenleg 4000 négyzetméterre van használati joga a 12 ezer négyzetméteres épületből. Az állami tulajdonban lévő műemlék épületre az MSZP még 1989-ben jegyeztetett be használati jogot az intézet ott elhelyezett jogelődje, a Párttörténeti Intézet számára. A PTI tulajdonosa jelenleg az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány. „Múlt hétfő délután kaptuk meg az idézést aznap reggelre” – mondta kérdésünkre Földes György, az alapítvány által működtetett Politikatörténeti Intézet igazgatója. Információi szerint az adminisztrációs hiba miatt a pert elhalasztották. Az állam a beadványban azt kéri, hogy a PTI 30 napon belül hagyja el az épületet. A kormány az eredeti használónak, a Kúriának adja majd vissza az épületet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!