Elszállt a Fidesz önbizalma, álmos az ellenzék - percről percre a Parlamentből

PERCRŐL PERCRE

Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Széles körű társadalmi egyeztetés, parlamenti vita helyett egy nap alatt lezavarhatja a kormánytöbbség Magyarország csatlakozását az uniós stabilitási egyezményhez. Némi meglepetésre napirendre került a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló Balsai-jelentés, ismét elhalasztják ugyanakkor a dohánytermékek árusításának monopolizálásáról szóló törvény megszavazását. Langyos kormány-ellenzék vita várható. Percről percre a Parlamentből.

2012. február 20., hétfő | 16:06

Vége az azonnali kérdéseknek

Ezzel befejeződtek a hétfői ülésnap azonnali kérdései. Zárjuk közvetítésünket.

2012. február 20., hétfő | 15:56

Az okosabb enged?

Karácsony Gergely, az LMP képviselője Okos enged...? címmel arról érdeklődött, hogy a hallgatók elmondták véleményüket a felsőoktatási tervekről. Ez a koncepció igazságtalan, szakszerűtlen és törvénytelen. A hallgatóknak 5-6 milliót is fizetniük is kell egyes szakokon, amivel elzárják a felemelkedés lehetőségét. Az LMP-s politikus megjegyezte, akkor fogadja el Hoffmann Rózsa válaszát, ha nem telefonál a kérdése elmondása közben. Az okosabb enged elvét követve visszavonják-e a létszámkorlátozásokat? - kérdezte.

Hoffmann Rózsa nem értette a telefonálásra vonatkozó megjegyzést. Majd azzal folytatta, hogy nem igazságtalan a koncepció, arról van szó, azokra a területekre koncentrálnak jobban, ahol nagyobb fellendülést várnak. Karácsony Gergely az igazságosságról nem bocsátkozna vitába, mert korábban ellenzékben hasonlóan érveltek, mint most az LMP. Önökön kívül senki sem támogatja a változásokat - hangsúlyozta a képviselő. Az államtitkár szerint amit most bevezettek, az nem tandíj: 70 ezer fiatal ingyenesen vehet részt felsőoktatási képzésben.

2012. február 20., hétfő | 15:48

Pálffy az e-cigarettával kapcsolatos szabályozást sürgette

Hogyan kívánja a kormányzat szabályozni a füst helyett vízpárát eregető e-cigarettát? - tette fel a következő azonnali kérdést Pálffy István KDNP-s képviselő. A hirtelen támadt kereslet miatt a készletet elkapkodták, ugyanakkor a piac és a használat módja is szabályozatlan. Mikor oldódik meg ez a helyzet, lehet-e esetleg gyógyászati eszközként gyógyszertárakban kapni majd? Szócska Miklós államtitkár válaszában elismerte, tisztában vannak azzal, hogy ez a terület szabályozatlan. Lépni fogunk - ígérte az államtitkár.

2012. február 20., hétfő | 15:43

A sárándi kopjafa ügye is kérdés lett

A jobbikos Kulcsár Gergely arra kért választ, miért szemléli tétlenül a kormány, hogy egy polgármester nyíltan tagadja a kommunizmus bűneit. Sárándon a kommunizmus áldozatainak ugyanis kopjafát állítottak. A feliratot a polgármester le akarta cseréltetni az 50-es évek áldozataira. Az ügyben feljelentés történt a kommunizmus bűneinek tagadása miatt, ám a rendőrség megszüntette a nyomozást. Kulcsár Gergely szerint félő, hogy most ledózaroltatják a kopjafát. Mit tesz a kormány ez ellen?

Rétvári Bence szerint a lényeg az egész történet mögött meghúzódó elv: az ötvenes években csak a kommunizmus szedte áldozatait, ezt ki kell tudni mondani, aki erre nem hajlandó, az nem alkalmas közéleti szerepre. Remélem, hogy a helyi tusakodás véget ér, és a kommunizmus sárándi áldozatainak is emléket állítanak - fejtette ki véleményét az államtitkár.

2012. február 20., hétfő | 15:37

MSZP: 22 800 forintból is meg lehet élni?

A szocialista Ipkovich György arról érdeklődött, hogy ha 47 ezer forintból nehéz megélni, akkor hogyan lehet megélni 22 800 forintból. Ez a munkahelykereső támogatás új összege ugyanis a korábbi 28 ezer forint helyett.

Czomba Sándor államtitkár szerint 2009-ben kétszázezer ember semmit sem kapott, 147 milliárd forintba került az Út a munkába című program finanszírozása. Ez tarthatatlan volt, "el kellett döntenünk, hogy mit teszünk, főleg az államadósság csökkentése miatt". Jelen pillanatban nem áll rendelkezésre forrás erre a költségvetésben.

Az MSZP-s képviselő nem volt elégedett a felelettel, arra kért választ, hogy ezeknek az embereknek mit javasol a kormány. Czomba Sándor azt mondta, a cél az, hogy segéllyel ne lehessen annyit keresni, mint a közmunkával.

2012. február 20., hétfő | 15:31

Ismét a Nokiánál zajló leépítés volt a téma

Molnár Attila fideszes képviselő ismét a Nokiával kapcsolatban tett fel kérdést, arról érdeklődve, hogy támogatja-e a kormány a cégtől elbocsátottak Start Közmunkaprogramban történő foglalkoztatását.

Czomba Sándor államtitkár válaszában azt hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtesz a helyzet kezelésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium a cég vezetésével felvette a kapcsolatot és egy munkacsoportot hozott létre az elküldöttek megsegítésére. Első körben azt szeretnék, ha ezek az emberek a versenyszférában helyezkedhetnének majd el.

2012. február 20., hétfő | 15:22

Rétvári: az LMP későn jelentkezett az ünnepre

Szabó Tímea, az LMP tagja arról érdeklődött, hogy mire készül a kormány március 15-én. A párt ugyanis bejelentett egy rendezvényt, majd a BRFK azt közölte vele, hogy a területet, sőt, minden olyan közterületet lefoglalt a Fővárosi Önkormányzat, ami az ünnep szempontjából fontos lehet. Ez a gyülekezési törvény ésszerűtlen korlátozása. Mi indokolja ezt a joggal való visszaélést?

Rétvári Bence államtitkárnak viszont az jutott eszébe, hogy aki gyorsabb az időben, az erősebb a jogban. A március 15-ei rendezvénysorozat és az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport eseménye indokolja ezeket a területfoglalásokat. Az LMP bejelentése későbbi, ez az oka, hogy lemaradt a területfoglalásokról.

Az LMP-s poltikus szerint "kádári különalku" jött létre a KIM és a Milla képviselői között. Ilyen kegyből a párt nem kér, bírósághoz fordultak és alkotmányjogi panasszal éltek, sőt Strasbourgig is elmennek. Az államtitkár kikérte magának, hogy az említett különalkuról lett volna szó. Az LMP, ha akar, talál helyet, ha pereskedni akar, azt teszi, ha ünnepelni, akkor meg fogják oldani.

2012. február 20., hétfő | 15:13

Mi a tűzoltóság átszervezésének valódi oka?

Bertha Szilvia jobbikos politikus "Vajon mi az igazi oka a tűzoltóság 'államosításának', átszervezésének, pontosabban a korábban már katasztrófavédelemtől elbocsátott és ismét vezetővé kinevezett Dr. Bakondi György irányítása alá rendelésének?" címmel tett fel kérdést. Az átszervezéssel nőtt a bürokratikus vízfej, a katasztrófavédelem át akarja venni az uralmat a tűzoltóság felett, ami hatalmi jellegű tisztogatással jár. Nem tudatos bosszú-e ez a tűzoltók tavalyi kormányellenes fellépése miatt? Mi a valódi oka a tűzoltóság átszervezésének?

Pintér Sándor belügyminiszter távolléte miatt Tállai András államtitkár válaszolt. Szerinte a Fidesz csak visszahelyezte a régi vezetést. A tűzoltóság és a katasztrófavédelem szembeállítása 2000-ben kezdődött, a két szervezet integrációja idején. Bertha Szilvia szerint az államtitkár mellébeszél, és a szembenállást mutatja, hogy a tűzoltómúzeumot katasztrófavédelmi múzeummá nevezték át. Tállai András viszonválaszában azt hangsúlyozta, hogy az új katasztrófavédelmi törvényt a Jobbik, így a képviselőasszony is megszavazta. Ez a Jobbik tipikus politikája, egyetért valamivel, majd tiltakozik ellene - vélekedett Tállai.

2012. február 20., hétfő | 15:11

Több vagy kevesebb munkahely van?

Czomba szerint nem igaz, hogy kevesebb munkahely van, mert több. Azzal egyetért, hogy egy-egy térségben nagy problémát jelent egy nagyobb cég kivonulása, de "nem lett volna az a pénz, amiért a Nokia maradt volna". Ezután vizet kínál Gúrnak, "ha nem képes kivárni, amíg fontos kérdésekről beszélnek".

2012. február 20., hétfő | 15:08

Mi lesz a Nokia után?

Lukács Zoltán (MSZP) a nemzetgazdasági minisztert kérdezné, de helyette Czomba válaszol majd. Munkahelyeket ígértek, de abból jó sokat, ehhez képest naponta halljuk, mennyi munkahely szűnik meg. "Most éppen a Nokia bocsát el tömegeket" - mondta. Azt kérdezte, hogy ezeket a szinte szociális katasztrófával fenyegető helyzeteket hogyan akarja a kormány kezelni.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
3 HOZZÁSZÓLÁS
2012. február 23., 10:45 rantotta

Nokia azért vonul ki mert tutyimutyi lett amióta android megjelent.Rossz lóra tett win7-el .Nem tudott előrukkolni semmivel symbián megbukott és nyílt forráskod jobbnak ígérkezett és rosszul reagáltak a piaci újdonságokra.Szerintem melléfogás win7-rendszere ez meg is látszik nem teljesített azóta igy eléggé lemaradt.pusztán ezért építik le itt mo-ban ebből is politikát csinálni???

2012. február 21., 04:42 Jurnyik Ferenc

Milyen sűrűn ihatna Pálffy az e-cigarettával?
Kérdés a kisfröccs keverhető a nagyfröccsel?
Mikor oldódik meg ez a helyzet, lehet-e esetleg gyógyászati eszközként gyógyszertárakban kapni majd?
Szócska Miklós államtitkár válaszában elismerte, tisztában vannak azzal, hogy ez a terület szabályozatlan. Lépni fogunk - ígérte az államtitkár.
A megnyugtató válaszra valamicskét oldódót a feszültség a parlamentben.

2012. február 20., 18:20 B6MA2c

Igazán felháboritó az amit látunk és hallunk a Parlamentből.A politikai készségből, a mondanivalóból csak a nyolcévezésre jut , és arra hogy visszafelé mutogassanak? Lassan másfél éve dulnak, de ha ennek egy mákszemnyi pozitív tartalma volna, elviselné az ember. De a gusztustalan fröcsögésen, az eszement ötletelésen kívűl semmi! Csak erre futja?!

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Elszállt a Fidesz önbizalma, álmos az ellenzék - percről percre a Parlamentből
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X