szerző:
hvg.hu

Reagált a SOTE vizsgálóbizottságának jelentésére annak a bolgár sportkutatónak a lánya, akinek művéből Schmitt Pál – immár a vizsgálóbizottság által is deklaráltan – hosszú szövegrészeket lopott.

„Már a kezdetektől mondtam, hogy abban a kutatásban, amit édesapám folytatott, Schmitt Pál nem működött közre. Az a kutatás és elemzés apám saját ötlete volt, ő dolgozott rajta egyedül” – mondta a hvg.hu-nak a 2005-ben elhunyt Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató lánya, Malina Georgiev annak kapcsán, hogy a Semmelweis Egyetem által felállított tényfeltáró bizottság megállapította: Schmitt Pál plagizált doktori értekezésében. A jelenleg Svájcban élő Malina Georgiev ugyanakkor nem kívánta kommentálni azt, hogy a bizottság nem tett javaslatot a doktori cím visszavonására. Mint ismert, Schmitt Pál doktorijának nagy része szinte szóról szóra megegyezik a bolgár szerző egyik tanulmányának szövegével.

A plágiumügy januári kirobbanása után a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleményben azt állította, hogy Schmitt Pál részt vett Georgiev több munkájának elkészítésében és közös forrásból dolgoztak. Csakhogy Georgiev lánya a hvg.hu-nak adott interjújában azt állította: kizárt, hogy édesapja társszerzőként működött volna együtt Schmitt Pállal.

Ezután Schmitt Pál egy újabb verzióval állt elő a közrádiónak adott interjújában, azt állítva: jelezte Georgievnek, hogy a könyvét szeretné egy kisdoktorihoz felhasználni, és a bolgár sportkutató örült ennek. Ugyanakkor a dolgozat megírásában nem segítette.

A Schmitt Pál doktoriját vizsgáló jelentés
©

Kedden háromoldalas összefoglalót tett közzé a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, beismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Itt a jelentés: Schmitt plagizált, de doktor marad

Háromoldalas összefoglalót tett közzé a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

Tóta W. Árpád w.hvg.hu

Dr. Schmitt áldozatai

Eddig tartott a bújócska: holnap előáll jelentésével a plágiumbizottság. Közleményükből nem azt fogjuk megtudni, hogy Schmitt Pál lopta-e a doktoriját, hiszen már rég tudjuk, hogy igen. A bizottság jelentése azt árulja el, mekkora a pusztítóereje annak az akaratnak, amely Schmitt Pált elnökké tette és elnökként megtartotta.

hvg.hu Itthon

Schmitt kimosdatására készülnek a Fideszben

Nem tartanak a Fideszben a Schmitt Pál doktoriját vizsgáló bizottság szerdai jelentésétől, de az államfő elleni támadások folytatására számítanak, ami egyes kormánypárti politikusok szerint ellehetetlenítheti hosszú távon az államfőt. Ahogy Schmitt 2010-es jelölésekor, most is Orbán Viktor fog dönteni, akinek viszont komoly presztízsveszteséget jelentene az államfő leváltása. A fideszesek fokozódó izgalommal várják a március 28-i bejelentést.

M. László Ferenc Itthon

A Fidesz nem Schmitt Pál lemondását könnyíti meg

A tavalyi alkotmányozásból adódó jogalkotási rutineljárás miatt kell változtatni a parlament működési szabályain, és nem Schmitt Pál leváltására vagy lemondására készülnek az előírások módosításával – mondták az Országgyűlés előtt fekvő, a köztársasági elnök jogköreit is érintő tervezetekről a Fideszben. A napokban olyan hírek jelentek meg, hogy a módosítókkal a plágiumügybe keveredett államfő elmozdítását akarják megkönnyíteni. A Fideszben továbbra is tabu a Schmitt-ügy.