szerző:
hvg.hu

Már három éve a Szerencsejáték Zrt. látja el kormányzati megbízásokkal a kormányközeli Nézőpont Intézet egyik leánycégét – írja a Népszava csütörtöki száma.

Az állami Szerencsejáték Zrt. évről évre egyre nagyobb összegű megállapodásokat köt azzal a 2010 februárjában alapított Kutatópont Kft.-vel, melynek tulajdonosa a Nézőpont Intézet – írja a Népszava, a két cégnek még az ügyvezetője is közös: Mráz Ágoston Sámuel, akinek egykor Nav­racsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter volt a tanára.

A Népszava szerint a 2010-es kormányváltás után a Szerencsejáték Zrt. sorra felmondta a korábbi megállapodásokat, így a piackutatásokat is, helyette az alig fél évvel korábban alapított Kutatópont Kft.-vel kötöttek szerződést e feladatra. 2010 októberében az év végéig 36,5 millió forint értékben szerződtek, ami csaknem kétszerese annak, amennyit addig az előző cégnek fizettek – írja a napilap, amely szerint a szerződést 2011-re is meghosszabbították, 100 millió forint értékben.

A Kutatópont 2010-es nettó árbevétele 70,7 millió volt, amelynek így csaknem fele származott abban az évben a Szerencsejáték Zrt.-től. A cég árbevétele a mérlegbeszámolója szerint 2011-ben már meghaladta a 175 millió forintot, a Szerencsejáték Zrt. pedig 2012-re már csaknem a teljes tavalyi árbevétellel megegyező, 165 millió forint értékben újította meg a korábbi szerződést. Ezt az összeget megerősítve az állami társaság azzal indokolta a megbízást, hogy az teljes körű kutatásra vonatkozik, egyébként pedig csak keretösszeg, amelyet "nem kötelező elkölteni".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!