szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc szerint a nézőket kell megkérdezni, sikeres volt-e a Hajdú Péter Frizbi című műsorában való szereplése. A politikus a szerinte igen komoly, vasárnap meghirdetett éhségsztrájkjával szeretné "átütni az érdektelenség falát", ezért még újságírónkat is meghívta, hogy csatlakozzon hozzá.

Gyurcsány Ferenc a hvg.hu-nak kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy sikeresnek ítéli-e a Hajdú Péterrel folytatott vasárnapi beszélgetést a Tv2 Frizbi című műsorában. Szerinte a nézőket kell megkérdezni arról, hogy közérthetően fogalmazta-e meg, hogy mi a probléma a választási regisztrációval, ő a "tudása legjavát nyújtotta". A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnap éjjel a Kossuth téren a hvg.hu-nak azt mondta, hogy két héttel ezelőtt, a DK háromnapos elnökségi ülésén döntöttek az akcióról.

Arra a közbevetésre, hogy esetleg célszerűbb lett volna az időközben kirobbant azerbajdzsáni elítélt kiadatása körüli botrányt napirenden tartani, úgy felelt, hogy az azeri baltás ügye, az IMF és a többi ügy következmény, a lényeg, hogy a kormány, amelyik folyamatosan veszíti el támogatóit, nem korrigálni próbálja a hibáit, hanem megkísérli magát leválthatatlanná tenni. Valamennyi gond megoldásának "akadálya a választási regisztráció" – magyarázta lapunknak a politikus.

©

Az éhségsztrájktól – amelynek során állítása szerint csak vizet isznak, és még gyümölcsöt sem esznek – azt reméli, hogy átüthetik az érdektelenség falát, mert ma az a helyzet, hogy a választóknak csupán harminc százaléka kívánna részt venni egy választáson. Munkatársunk fölvetésére, miszerint ennek nem feltétlenül a különféle tiltakozások ötletessége az oka, hanem az, hogy az alternatívát megjelenítők hiteltelenek, Gyurcsány azt válaszolta, hogy mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy pártot szervezzen, ő ennyit tud tenni, ha csak kétszázezren követik, akkor ennyivel tudott hozzájárulni a kormány elleni erőhöz.

Csak a hevület mondatta, hogy félreáll

Gyurcsány nem gondolja, hogy a félreállása bármit is lendíthetne a demokratikus ellenzéken, hiszen nagyon mást hirdet, mint akár az LMP, akár az MSZP. Igaz ugyan – felelte az erre vonatkozó kérdésre –, hogy Őszödön úgy fogalmazott, hogy be fogja fejezni, ha elválik az MSZP-től, de azt az akkori hevület mondatta vele, ma máshogy gondolja. Azt sem hiszi, hogy ő bárki elől is elveszi a lehetőséget. Négy év óta nem adott interjút hasonló műsornak, a Frizbi is évek óta győzködi, de csak most, és csak az éhségsztrájk bejelentése miatt állt kötélnek. Nem gondolja azt sem, hogy a kormánynak kapóra jön, hogy a ha úgy tünteti föl a viták egy részét, hogy a kormány áll szemben Gyurcsánnyal, hiszen a "kormány körülbelül másfél millió támogatója nem azért tart ki a Fidesz mellett, mert utálja Gyurcsány Ferencet".

©

Végül, amikor az került szóba, hogy mennyire komoly dolog egy hétig éhségsztrájkolni, győzködni kezdte riporterünket, hogy jöjjön oda, és csinálja velük végig, és "majd megnézzük, hogy csütörtökön milyen cikkeket írsz". Riporterünk azonban nem kívánt élni a lehetőséggel. Gyurcsány szerint az a komolytalan, ha valaki hosszú ideig éhségsztrájkol, a leghosszabb ugyanis eddig 66 nap volt, és abba bele is haltak. Ő tudja – ismételte meg Hajdú Péter műsorában elmondottakat –, hogy belehalni ebbe nem fognak, de ettől még bátor kiállásnak tekinti.

A DK egyik helyszínen tartózkodó elnökségi tagja kockázatosnak ítélte az akciót, de hozzátette azt is, hogy az avasi beköltözéskor is számtalan kritikát kaptak, mégis megugrott a párt népszerűsége. Az pedig tény – tette hozzá, hogy a "Frizbit" nézte két-két és félmillió ember.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!