szerző:
hvg.hu

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint Orbánnak és a kormánynak nagyobb szerepe van abban, hogy újraéledt az egyházi iskolarendszer, mint magának az egyházaknak, szerinte ugyanis egyházi iskolákba vagy meggyőződésből, vagy a "klikes iskoláknál" magasabb színvonal miatt íratják be a gyerekeket a szülők.

Több évtized kényszerszünet után mára újraéledt az egyházi iskolarendszer – mondta Orbán Viktor miniszterelnök még szombaton Kunszentmiklóson a református templomban, ahol azért járt, mert felavatták a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola új épületszárnyát. A kormányfő hangsúlyozta, 2010-ben, a nemzeti kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon az óvodától a középiskoláig 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában, akiknek a száma 2014-re már 195 ezerre nőtt.    

A miniszterelnök szerint, amit az egyház tenni tud a szegények, az elesettek, a betegek gondozásában, az ifjúság nevelésében, a magyar kultúra, s azon belül a magyar nyelv őrzésében és ápolásában, arra a 21. századi magyarságnak legalább annyira szüksége van, mint elődeinknek volt. A mai zilált Európáról nem is beszélve – fűzte hozzá. Úgy fogalmazott: az egyházi iskola őriz és újít, 21. századi tudást és készséget ad, amelyek az évszázadok alatt felhalmozott értékekre építenek.

A kormányfő beszédére Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Népszavában reagált, azt mondta: Orbánnak tényszerűen igaza van, de büszkeségre nincs semmi oka. Mendrey szerint Orbánnak és a kormánynak nagyobb szerepe van abban, hogy újraéledt az egyházi iskolarendszer, mint magának az egyházaknak. Az elnök a kötelező hittanoktatást hozta fel példának, amely ellen az iskolák vezetői is tiltakoztak.

Egyházi iskolákba vagy meggyőződésből, vagy a "klikes iskoláknál" magasabb színvonal miatt íratják be a gyerekeket – folytatta Mendrey, aki hozzátette: ennek oka, hogy az egyházi iskolák megkapják az állami támogatásokat és az egyháziakat is, úgynevezett dupla finanszírozási rendszerben. A PDSZ elnöke utalt arra, hogy kormányoldali forrásokból úgy értesült, az egyházi iskolákat "elitiskolákként" akarja megjeleníteni a kabinet, az állami oktatás rovására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!