szerző:
hvg.hu

Akkor fogadta el a suttyomban becsempészett adótörvényt a Parlament, amikor Tarlós István nem tudott ellene tiltakozni. Az új helyzet elég radikális változásokat hozhat az iparűzési adó és a BKV viszonylatában, a Főváros máris aggódik.

Lopva, suttyomban kilenc másik adómódosítást is elfogadott a Parlament kedden a lakásáfa csökkentésére vonatkozó gazdasági salátatörvénnyel. Előzőleg az MSZP-s Tóbiás József az erről való szavazás elhalasztását kérte, mivel az Alkotmánybíróság intelmei ellenére oda nem illő témákat fogott össze egy beadvány, és ezek tartalmát nem tudta az ellenzék megismerni. Ilyen volt az is, amely arról döntött, hogy a fővárosi adókból kell fenntartani a BKV-t - ez azt jelentené, hogy az iparűzési adót kell a pénznyelő közösségi közlekedési társaság finanszírozására fordítani. A szavazást nem halasztotta el a T. Ház.  

Megkerestük a Fővárost is, amely rövid közleményben reagált a történésekre. Tarlós István Orbán Viktorral december 21-én találkozik, előtte tájékozódik a fejleményekről. Jelenleg nincs Magyarországon. "Ha valóban az a helyzet, ahogy most értelmezik, akkor az rosszabb, mint amilyen volt. Az agglomerációs járatok finanszírozása – úgy tűnik – a továbbiakban sincs megoldva."

Ezek szerint a kormány pontosan azt csinálta, amit az Európai Bizottság, amikor politikai döntést hozott, hogy egy kis civil szervezet kezdeményezésére megindulhasson Magyarország ellen az uniós alapszerződés 7-es cikkelyének, más néven "az atombomba" aktiválása, amely, ha érvénybe lép, gyakorlatilag a magyar EU-tagság felfüggesztését jelenti. Ezt a döntést az EB úgy hozta meg, hogy a magyar EU-biztos Navracsics Tibor épp egy másik megbeszélésen volt, így nem tudott tiltakozni az eljárás ellen. De a Fideszt, úgy látszik, megihlette az eset, és most úgyanezt játszotta el Tarlóssal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!