szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megegyezett a kormány a fővárosi polgármesterrel, jelentette be Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Tarlós épp tárgyalt, amikor egy cetlin beküldték neki a hírt, hogy megszületett a megállapodás. Amire csak ennyit mondott: nagyon helyes!

A kormány elfogadta Tarlós István észrevételét, a fővárosnak csak azt kell finanszíroznia, ami a feladata. Az agglomerációs közlekedéssel járó terheket átveszi a kormány a Volán és a MÁV közreműködésével, jelentette be Lázár János a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sértettségről szó sincs, a kormány Budapest legnagyobb támogatója és legnagyobb fejlesztője.

A remek hírrel megkerestük Szűcs-Somlyó Máriát, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóját, aki azt mondta, hogy egy cetlin küldték be Tarlós Istvánnak, hogy megszületett a megegyezés, aki erre csak annyit mondott: nagyon helyes.

Bevándorlás minden ülésen

Lázár beszélt arról, hogy mivel a tavalyi évhez hasonló kihívás lesz idén is a migráció kezelése, ezért 2016-ban is minden kormányülésen foglalkoznak majd az illegális bevándorlás kérdésével.  Lázár szerint "amíg kerítés van a határon, addig féken tudjuk tartani az illegális bevándorlást". A miniszter szólt továbbbá azokról az intézkedésekről, melyek bevezetését a terrorveszély indokol.

©

A kormány jövő szerdai ülésén foglalkozik majd azzal a jelentéssel, amely a csok-kal kapcsolatos nyitott kérdéseket, észrevételeket értékeli. A miniszter azt mondta, hogy szerinte az aggodalmak többsége fölösleges, és nem szabadna az ügyben ennyire pesszimistának lenni. enkit, hogy legyenek optimistábbak.

Újkörös földárverések

Újabb körben hirdetnek meg földárveréseket, döntött a kormány, ami február közepétől március végéig tart majd. Ezeken azok a földek találhatnak gazdára, melyek nem keltek el, a földrészleteket változatlan áron és feltételek mellett hirdetik meg. Eddig 197 ezer hektárnyi földet hirdetett meg a magyar állam árverésre, aminek a 61 százalék kelt el, és 171 milliárd bevételt hozott. Lázár szerint tizenegynéhány olyan külföldi állampolgár van, aki várhatóan földterülethez jut.

A Pakssal kapcsolatos kötelességszegési eljárásról azt mondta, hogy a kormány honlapján nemrég közzétett szakértői anyag mindenkit meg fog győzni. Szerinte az olcsó áramot hosszú távon az garantálja, ha Paksnak nem kell bezárnia.

Lázár azt is bejelentette, hogy Magyarország a tavaly lezárult pénzügyi ciklusban a rendelkezésre álló uniós forrásokat telljes mértékben felhasználta, és hogy mi vagyunk az egyetlen tagállam, amely 100 százalékos nettó kifizetést tudott elérni.

©

A miniszter kitért az egészségügyre is. Elmondta, hogy nem tudnak annyi pénzt fizetni az orvosoknak, mint amennyit külföldön tudnak keresni. Az orvosok bérének emelése napirenden van, aktuális a költségvetés tavaszi vitájában lesz.

Tarlósnak igaza van. Vagy nincs

“Tarlós istvánnak igaza?” - kérdezte az egyik újságíró, arra utalva, hogy Tarlós egy interjúban azt mondta, hogy politikai szövetségesei elárulták.  “A parlament és a kormány lerendezte a főváros ügyét és úgy érzem a főváros javára”, válaszolta Lázár, de arról nem tud, hogy lett volna beszólogatás a főváros és a kormány között.

“Tarlós álláspontját elfogadta a kormány”, mondta Lázár, de ez nem jelenti azt, hogy megkapja azt a 16 milliárdot, amit kért. A Volán és a MÁV segítségével a kormány átveszi az agglomerációs közlekedést, hangzott el, de ebben Lázár nem lát különbséget. A BKV finanszírozása viszont nem változik, mert  “emberi számítás szerint” az erre szánt összeg elég lesz, mondta Lázár. “Az adóbevételnek fedeznie kell a BKV költségeit” - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a csokkal kiket támogatnak, Lázár azt mondta, hogy azokat, akik a lakáshelyzet miatt nem tudnak gyereket vállani. Emellett az is szempont volt, hogy az építőiparnak is szüksége van a fellendülésre, és ez egy munkalehetőség az építőiparnak. “Nőni fog a bérigény az építőiparban, de lesz munka”. A csok a miniszter szerint sokakat visszacsalogathat Nyugatról.

Lázár odaszúrt a NAV-nak

300-400 ezerrel többen dolgoznak az államnak, mint amennyi szükséges, hivatkozott egy OECD-jelentésre Lázár János, ezért támogatni fogják az állami szektorból kilépőket, ígérte. A miniszter beszélt arról, hogy van kb. 100 háttérhivatal, háttérintézmény, melyek állományát szeretné felülvizsgálni a kormány. Feladataikat a tervek szerint a minisztériumok és a kormányhivatalok vennék át. “Megmagyarázhatatlan, hogy a NAV létszáma miért nem csökken, amikor a digitális ügyintézéssel kiváltható az élő munkaerő. A NAV-nál biztosan lesz létszámkorrekció”, jelentette ki Lázár.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!