szerző:
hvg.hu

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetőből is megpróbálták kihúzni egy sajtótájékoztatón, milyen kapcsolata van Habony Árpáddal, a miniszterelnök homályos státuszú tanácsadójával. Kósa válaszul elmondta, milyen konkrét tanácsot kapott tőle.

Továbbra is küzdenek a kormánypárti politikusok azzal a kérdéssel, hogy milyen minőségben szól bele az ország ügyeibe Habony Árpád, akiről ugyan tudjuk, hogy a miniszterelnök tanácsadója, de nem tudjuk, milyen poszton látja el ezt a feladatot, és ki fizeti érte. Habony nem tartja magát közszereplőnek, nyíltan nem vállal semmiféle pozíciót, s így felelősséget sem.

Ezúttal Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetőt faggatta a 444 a Habony-kérdésről a parlamentben. Előzőleg az ATV kérdésére Kósa elárulta, hogy van olyan téma, amiben Habonyra hallgat, és amikor azt kérdezték tőle, például miben, úgy válaszolt:

Árpád azt mondja, hogy a pusztán provokatív újságírói kérdésekre nem kell válaszolni.

Ez azért érdekes, mert most először fordult elő, hogy fideszes politikus elárulta, milyen útbaigazítással szolgált számára Habony Árpád.

A 444 ezután azt tudakolta, vajon milyen minőségben adta Habony ezt a tanácsot. "Jó minőségben adta, értelmes magyar mondatokkal" – hangzott a válasz. Amikor a riporter úgy kérdezett rá, hogy milyen funkcióban adta ezt a tanácsot, Kósa hosszú, kínosnak tűnő másodpercekig kereste a szavakat, ahogy az az alábbi videón is látható. "Folyosói beszélgetős minőségben adta" – bökte ki végül Kósa Lajos. Amikor az újságíró azt kérdezte, megtörtént-e, hogy Habony konkrét funkcióban volt, amikor tanácsot adott, a frakcióvezető olyan kérdést kért, "amire értelmes választ tud adni", végül pedig a többi újságíróhoz fordult, kérdezzenek inkább ők.

Múlt pénteken Tarlós István főpolgármester birkózott a Habony-kérdéssel egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Tarlós igen szórakoztatóan nem válaszolt a hvg.hu kérdésre, amit az alábbi videó örökít meg:

Tarlós Istvánt az ATV hétfő reggeli műsorában is megkérdezték Habonyról, a főpolgármester végül kínjában megalkotta a definíciót "a mi politikai közösségünkbe tartozó embernek" nevezve a titokzatos tanácsadót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!