szerző:
MTI/hvg.hu

Hétfőn hitelesítette az Orbán Viktor által bejelentett kérdést a Nemzeti Választási Bizottság annak ismeretében, hogy a népszavazási kérdés alaptörvénybe ütköző lehet. A PM és a Liberálisok megtámadták a Kúriánál az NVB mai döntését, szerintük a kérdés és így a népszavazás terve is többszörösen jogellenes.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén kilenc igen és három nem szavazattal hitelesítette a kormánynak a kötelező betelepítési kvóta ügyében benyújtott népszavazási kérdését.

A kormány által az NVB-hez benyújtott és most hitelesített kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".

A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához. Az ülésen a benyújtó kormány részéről jelen volt Bíró Marcell államtitkár.

©

A bizottság annak ismeretében hitelesítette a kérdést, hogy sokan felvetették, a kérdés az Alaptörvénybe ütközik. Alapvető feltétel ugyanis egy népszavazási kérdésnél, hogy ne legyen ellentétes magasabb rendű, általunk is aláírt nemzetközi szerződésekben foglalt kötelezettségekkel, uniós szabályozással. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint a már elfogadott, hatályban lévő uniós jogszabályok nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségeknek minősülnek, tehát ezekről nem lehet népszavazást tartani.

Ezt tavaly még a Fidesz-frakció is tudta: Kósa Lajos frakcióvezető a Jobbik hasonló tárgyú kezdeményezésével kapcsolatban kifejtette, hogy a kvótarendszerről butaság lenne népszavazást kezdeményezni, hiszen az Alaptörvénybe ütközne a kérdésfelvetés.

Ezt az aggályt ugyanakkor kormánypárti politikusok ma már nem osztják.

Megtámadják a Kúriánál

A Liberálisok közleményben tudatták, hogy a Kúriához fordulnak "az értelmetlen kvótareferendum" miatt.

Mint írták, nem is vártak mást a Nemzeti Választási Bizottságtól, mint ami történt. A testület hitelesítette a kormány kvótareferendumra vonatkozó népszavazási kérdését, azaz a bizottságnak a számtalan ellenzéki és civil népszavazási kezdeményezéssel ellentétben most először nem volt semmi kétsége afelől, hogy a kormány kérdése jogszerű, értelmes és egyértelmű. A Liberálisok ezt egészen másként gondolják, éppen ezért a párt – bizonyára sokakhoz hasonlóan – a bizottság mai döntését megtámadja a Kúriánál.

A Liberálisok szerint a kérdés és így a népszavazás terve is többszörösen jogellenes, mivel az nem felel meg a római szerződés több szakaszának sem. Az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés, az EU idevágó jogszabályai az áttelepítésről szólnak, ami azt jelenti, hogy a menekültügyi eljárást az adott országban, annak törvényei alapján kell lefolytatni. Ez nem egyenlő a betelepítéssel, hiszen ismerve a hatályos magyar szabályozást, annak az 1300 érintett menedékkérő közül senki nem tudna megfelelni. Ilyen értelemben tehát a kérdés maga is értelmezhetetlen, a jogi fogalom pedig, amire a kormány épít, nem létezik. Értelmetlen a kezdeményezés azért is, mert egy magyar népszavazás az EU többi országát nem kötelezi semmire.

A Jobbik közleményben azt írta: a beadandó népszavazási kérdés kapcsán azt "erőltetik", hogy az ne csak a kötelező kvótára, de annak minden "mutációjára" is vonatkozzon, s terjedjen ki a fenyegető visszatoloncolásokra is. Ha pedig a kormányzat valóban elszánt a migrációs fenyegetés visszaszorításában, akkor ne újabb migránsszállásokat építsen, hanem teljeskörűen zárja ki a hívatlan idegenek ide telepítését - közölték.

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője szerint az NVB határozata  összeegyeztethetetlen a magyar és uniós joggal, ezért felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához, "rámutatva a kormány népszavazási kérdésének jogszerűtlenségére".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!