szerző:
hvg.hu

Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, L. Ritók Nóra Facebook-oldalán jelentette be, hogy Bayer Zsolt kitüntetése miatt ő is visszaküldi a sajátját. Vele együtt eddig 105-en döntöttek így.

"Sosem éreztem, hogy ezzel a kitüntetéssel valamiféle közösséghez tartoztam volna. Most viszont úgy érzem, van egy csoport a kitüntetettek között, akik egy elv szerint közösséget alkotnak, és hozzájuk szeretnék tartozni én is. Azok közé, akik Bayer Zsolt kitüntetése után visszaküldik a lovagkeresztjüket" – indokolta döntését L. Ritók Nóra a bejegyzésben.

A hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával és személyiségfejlesztésével foglalkozó szervezet vezetője az időzítést is üzenetnek szánja. Az oktatás helyzetére szeretné felhívni a figyelmet.

"Mivel annak idején a kitüntetést az esélyegyenlőségért végzett munkámért, az esélyteremtő pedagógiai tevékenységemért kaptam, úgy érzem, a visszaadás szimbolikus üzenete fokozható azzal, ha a tanévkezdés időpontjához igazítom. Mert így talán fel tudom hívni a figyelmet arra is, mi történik az oktatásban" – fogalmazott.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa elsőként adta vissza a lovagkeresztjét Bayer Zsolt kitüntetése után. A Magyar Narancsnak adott interjújában egyebek mellett arról beszélt az egykori ombudsman: nem akart abba a társaságba tartozni, amiben Bayer Zsolt is benne van.

Arról is beszélt, hogy szerinte veszélyes, amit a kormány csinált. Azt hiszik, hogy vissza tudják tuszkolni majd a szellemet palackba, miközben a fokozódó gyűlöletet egy idő után nem lehet kézben tartani – mondta.

Kaltenbach Bayer kitüntetéséről: „Azonnal felment bennem a pumpa"

„A magamfajtának nincs olyan sok lehetősége a tiltakozásra, így arra jutottam, hogy ha én nem akarok abba a társaságba tartozni, amelyben Bayer Zsolt is ott van, lépnem kell" - ezt mondta a Magyar Narancsnak Kaltenbach Jenő, a lovagkereszt-visszaadási hullám elindítója, volt ombudsman.

L. Ritók Nóra a tanévkezdés apropóján elemezte a magyar közoktatás helyzetét, írása a HVG csütörtökön megjelenő számában lesz olvasható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!