Mizsur András
Mizsur András

A Momentum Mozgalom pénteken jelentette be, hogy a pártokkal együtt 266 ezer aláírást szedett össze az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezéshez. A Fővárosi Választási Iroda előtt az is kiderült, hogy mennyire tették oda magukat a pártok a 30 napos aláírásgyűjtés alatt.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az aláírások átadása előtt tartott sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdésére azt is elmondta, hogy a pártok külön-külön hány szignót tettek hozzá a NOlimpia kampányhoz.

A Momentum kezdeményezése mögé beálló pártok közül az LMP teljesített a legjobban: a 30 napos akció alatt kb. 33-35 ezer aláírást szedtek össze a párt aktivistái.

Fej-fej mellett végzett az Együtt és a Párbeszéd, mindkét ellenzéki párt 10-10 ezer aláírást dobott be a közösbe.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt kisebb bravúrt hajtott végre azzal, hogy az aláírásokat tekintve sikerült megelőznie a legnagyobb baloldali pártot. A „kutyások” 4 ezer és egy aláírást gyűjtöttek össze úgy, hogy a gyűjtés mellett plakátkampánnyal is megtámogatták az olimpiaellenes ügyet.

Az MKKP híres plusz egy szavazata
©

Nem lehet büszke saját teljesítményére az MSZP: a gyűjtésbe beszálló politikai formációk közül a szocialisták adták le a legkevesebb aláírást. Szanyi Tibor szimbolikus 170 aláírásán kívül még 1600-1700 darab jött össze Kunhalmi Ágnes révén. Fekete-Győr elmondta, ezeken kívül az MSZP mint testület egyetlen aláírást sem adott le.

©

A Demokratikus Koalíció (DK) pont annyi aláírást gyűjtött, mint a legnagyobb ellenzéki párt, az egész olimpiaellenes kezdeményezésből látványosan kimaradó Jobbik: egyet sem. Ez alapján nyugodtan kimondhatjuk, hogy a DK mint párt a hangzatos szavakon túl mindössze egy megtévesztő aláírásgyűjtő felületet tett hozzá az olimpiaellenes kampányhoz, amiről mi is megírtuk, hogy maximum adatgyűjtésre volt jó.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Mizsur András Itthon

Nem tűnnek kezdőnek: a Momentum profi tervvel dolgozott, és nagy lépésre készül

Péntek kora délután nemcsak az derül ki, összegyűlt-e a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás, de a Momentum Mozgalom következő lépése is. A nagy bejelentés előestéjén ellátogattunk bázisukra, hogy felmérjük, mit tett a párttá alakulás előtt álló szervezettel az elmúlt négyhetes roham.