Mizsur András
Mizsur András

A Momentum Mozgalom pénteken jelentette be, hogy a pártokkal együtt 266 ezer aláírást szedett össze az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezéshez. A Fővárosi Választási Iroda előtt az is kiderült, hogy mennyire tették oda magukat a pártok a 30 napos aláírásgyűjtés alatt.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az aláírások átadása előtt tartott sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdésére azt is elmondta, hogy a pártok külön-külön hány szignót tettek hozzá a NOlimpia kampányhoz.

A Momentum kezdeményezése mögé beálló pártok közül az LMP teljesített a legjobban: a 30 napos akció alatt kb. 33-35 ezer aláírást szedtek össze a párt aktivistái.

Fej-fej mellett végzett az Együtt és a Párbeszéd, mindkét ellenzéki párt 10-10 ezer aláírást dobott be a közösbe.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt kisebb bravúrt hajtott végre azzal, hogy az aláírásokat tekintve sikerült megelőznie a legnagyobb baloldali pártot. A „kutyások” 4 ezer és egy aláírást gyűjtöttek össze úgy, hogy a gyűjtés mellett plakátkampánnyal is megtámogatták az olimpiaellenes ügyet.

Az MKKP híres plusz egy szavazata
©

Nem lehet büszke saját teljesítményére az MSZP: a gyűjtésbe beszálló politikai formációk közül a szocialisták adták le a legkevesebb aláírást. Szanyi Tibor szimbolikus 170 aláírásán kívül még 1600-1700 darab jött össze Kunhalmi Ágnes révén. Fekete-Győr elmondta, ezeken kívül az MSZP mint testület egyetlen aláírást sem adott le.

©

A Demokratikus Koalíció (DK) pont annyi aláírást gyűjtött, mint a legnagyobb ellenzéki párt, az egész olimpiaellenes kezdeményezésből látványosan kimaradó Jobbik: egyet sem. Ez alapján nyugodtan kimondhatjuk, hogy a DK mint párt a hangzatos szavakon túl mindössze egy megtévesztő aláírásgyűjtő felületet tett hozzá az olimpiaellenes kampányhoz, amiről mi is megírtuk, hogy maximum adatgyűjtésre volt jó.

Mizsur András Itthon

Nem tűnnek kezdőnek: a Momentum profi tervvel dolgozott, és nagy lépésre készül

Péntek kora délután nemcsak az derül ki, összegyűlt-e a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás, de a Momentum Mozgalom következő lépése is. A nagy bejelentés előestéjén ellátogattunk bázisukra, hogy felmérjük, mit tett a párttá alakulás előtt álló szervezettel az elmúlt négyhetes roham.