szerző:
hvg.hu

Spontán tüntetés kezdődött csütörtök este azután, hogy a bíróság nem jogerősen 300, illetve 200 óra közérdekű munkára ítélte Gulyás Mártont és Varga Gergőt, akik a hétfő esti tüntetésen festéket dobtak a Sándor-palota felé. A kisebb tömeg a hűvös időben a Kossuth térről az Oktogonig vonult, majd vízibombákkal dobta meg a Terror Háza múzeumot. Senkit nem állított elő a rendőrség.

Amíg az emberek gyűltek, a Facebookon már hangoltak a tüntetők az eseményoldalon: „Festéket ma én viszek! Új nanotechnológiás festék, akkor sem látszik ha felhordják és akkor sem ha megszárad!!! Csak azt kérem kiáltsuk együtt, hogy janinak új ruhája van - jani teljesen meztelen!!!!” Mire más: ne legyen festék. A Magyar Idők legszebb álma válna valóra, ha végre rongáló tömeget mutogathatna. Nem szabad felülni semmilyen provokációnak, intelligensen, ahogy eddig!

A hvg.hu tudósítója megtalálta a tüntetést. Nem volt könnyű. Ötvenen-hatvanan lehettek az Akadémia és Garibaldi utca sarkán. Az Igazságügyi Minisztérium húzza meg magát itt, a Kossuth tér 2-4. cím alatt. "Gulyás kell! Kommunizmus nem!" - volt olvasható az egyik jelenlévőnél.

"Közmunkára jöttünk" - skandálták röviden, amikor ezzel a felirattal befutott pár, takarítónak öltözött fiatal.

Az emberek fáztak és ácsorogtak, viszont velük / köztünk volt Hajós András is.

©

Terjedőben az új hashtag is: #flakoncepció, amely a festékes támadásra adott bírói választ hivatott kifejezni. Ugyanígy terjed a flakoncepciós per kifejezés is.

A tüntetők közt az terjedt, Gulyás Márton is tiszteletét teszi majd, de az elmúlt 48 óra után előbb rendbe kell hoznia magát és ennie kell - ez végül nem történt meg.

Ne üres épületek előtt kiabáljunk - javasolta az egyik demonstráló. „Ne csak azt kiabáljuk, hogy bajszos szar, bár nyilván jólesik”. A tömeg nagyobb része elindult az Akadémia utcán a Deák tér irányába. Nagyjából 100-150 fős lehetett a tömeg az egyre hidegebb estében.

A tüntetők együtt vonultak a Szabadság tér irányába. Mondhatni, az elmúlt napok tüntetéseihez hasonlóan gördülő tiltakozás kezdődött, közben zúgott a : Repültök, Repültök! „Alkotmányt, demokráciát, jogállamot” – skandálták a tiltakozók az Arany János utcai metrómegállóhoz érve.

©

Az Oktogonra tartva, fiatal járókelőket kértek csatlakozásra, és üdvrivalgás fogadta, ha valaki hallgatott rájuk. Közben folyamatosan bővült a csoport, nagyjából 200-250 fős volt már.

Az autósok jól tűrték a Nyugatihoz kiérő menetet, és a kellemetlenséget, sokan integettek. A fiatalok minden pozitív visszajelzést örömmel fogadtak. A nagykörúton a villamossíneken vonultak az Oktogonra.

Este 11-kor az MTI még egy sort sem adott ki a tüntetésről. Azt a hírt viszont kiadta, hogy megszüntették a katari doppinglabor felfüggesztését.

Nagy jelenet volt, amikor egy járókelő, azt üvöltve, hogy "ezért dolgozom 10 éve külföldön", fogta magát és beállt a tüntetők közé.

Talán a közösségi média és az üzenetküldő szolgáltatások okozták, de a demonstrálók száma elkezdtett nőni. Már 300-an voltak, a rendőrök decensen követik őket.

Az Oktogonon a Zeneakadémia oldali sarkán néhányan 24 óra óta sátoroznak. Van kihangosítójuk, és rekedten tart spontán beszédet a két mai elítélt mellett. A tömeg úgy döntött egy fél órát marad, várnak további csatlakozókra.

©

Ahogy a csoport megállt, fogyatkozni is kezdett. Ekkor nem látszott, hogy akár 200-nál többen lennének. Ők spontán szónoklatokat tartottak.

"Boldog, boldog tüntetésnapot, Fidesz-kormány eljön majd az utolsó napod." - énekelte egy göndörhajú lány. Egyébként is csak a villamost blokkolta a tömeg. Mivel másnap (idén először) szabadnap a nagypéntek, mindenki lazábban reagált a fennakadásokra.

Azért vagyunk itt, hogy többen legyünk - mondta egy aktivista, de csak a rendőrök jöttek közelebb.

A tömeg úgy dönt, a Terror Házához megy, mert a terror ellen harcolnak, és ez jelképes. Az Oktogon ekkor kiürült.

©

Pörgessük fel ezt az egészet - mondta az élen haladó aktivista, amikor elérte a Terror Házát. Orbán takarodj! Ruszkik haza! Közmunkára jöttünk! - ezek voltak a rigmusok. Bár azzal indultak el a Kossuth térről, hogy felesleges üres épületek előtt zajongani, épp ezt tették, éjfélkor nehéz megfelelő helyszínt találni.

Egy férfi folyadékkal dobta meg a Terror Házát. A rendőrök igazoltatják, a tüntetők és a sajtó pedig körülfogta őket.

Mintegy 20 vízibombát osztott ki egy nő, ezzel dobálták meg a Terror Házát. A rendőrök nem avatkoztak közbe. A dobálók hangsúlyozták, nem akartak megbotrákoztatást kelteni, és a víz kárt sem okoz.
 
A rendőrök rögzítették az épületet flakonnal megdobáló férfi adatait, de nem vették őrizetbe.
Úgy tűnik ezzel az akcióval nagyjából vége is lett az esti megmozdulásnak, a többség elindult hazafelé. Már a szombati tüntetés volt inkább beszédtéma.

 
  • Garázdaságban és rongálásban találta bűnösnek a bíróság csütörtök este Gulyás Márton és Varga Gergő aktivistákat, akik a hétfő esti demonstráción festéket dobtak a Sándor-palota felé, de nem találták el. Az előbbit 300, az utóbbit 200 óra közérdekű munkára ítélték. Erről itt olvashat bővebben.
  • A gyorsított eljárásban lefolytatott tárgyalás nem nélkülözte az abszurd elemeket, erről pedig itt olvashat többet.
  • A tüntetés szervezői azt írták, nem nézhetik tétlenül, hogy "Orbán dróton rángatja a bíróságot", ezért hívták a tiltakozókat a Kossuth térre este fél 10-re.
  • Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

    Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
    Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
    Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!