szerző:
hvg.hu

Fél órával az érettségi kezdete előtt könnyes szemű, kiöltözött diákokat látott a 3-as metró útvonalán rohangálni az Eduline olvasója. Az érettségirendelet szabályozza, mi történjen, ha a diák önhibáján kívül késik.

(Nyitóképünk illusztráció!)

Szerda reggel, a történelemérettségi napján negyed 8 előtt leállt a 3-as metró. A Metróért Egyesület úgy tudja, a Nyugatinál füstölni kezdett egy szerelvény. Előbb a Deák tértől az Újpest-Központig, majd az Árpád hídig nem jártak a metrók, helyettük pótlóbuszokat indítottak. A közlekedés negyed 9 körül állt helyre.

Az Eduline azt írja, sok érettségiző kétségbeesetten rohangált a metró útvonalán.

30 perc és érettségi, a metrók nem járnak. Nekem még egyszerű a dolgom, a Nyugatitól kell sétálnom a Dózsáig. Az utcán több öltönyös diák fejvesztve, könnyes szemmel rohangál tehetetlenségében. Középszinten még hagyján, elnézik a késést, de aki emeltezik, azt pontban fél 8-ra várják. Szánalmas, hogy egy ekkora baklövést megengednek maguknak a BKV-sok...

– üzente a lap egyik olvasója.

Az érettségirendelet az ilyen esetekről is rendelkezik: "ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik, mielőtt a válaszadást befejezné, az adott vizsgatárgyból pótló vizsgát tehet – ez áll az érettségi vizsgákat szabályozó kormányrendeletben. Ilyen esetben – az igazgató döntése alapján – a vizsgázó még aznap pótlóvizsgát tehet.

Ha a vizsgázó felróható okból marad távol vagy késik el, már csak javítóvizsga tehető az erre kijelölt időpontban."

Érdemes a BKK-tól igazolást kérni erre az esetre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!