szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szoros volt a vége. A kormánypártok 131 képviselője megszavazta a kampányfinanszírozás szigorítását célzó törvényjavaslatot, ez a jelenlévő képviselők 66,1 százalékát jelentette. A kétharmadtól így elmaradtak. Az ellenzékből csak Oláh Lajos hiányzott, a DK-s képviselő a szavazás napján lett rosszul. A többi ellenzéki képviselő fegyelmezetten összezárt.

A jelenlévő képviselők kétharmada kellett volna a tervezett törvénymódosításhoz, vagyis a kormánypártoknak volt esélye átvinni a jogszabályt, amely még egyenlőtlenebbé tette volna a politikai versenyt. Az elaprózott ellenzéknek teljes egységben kellett ellene összeállnia. A szerdai szavazáson kiderült: megtették, ami érdekükben állt. Az MSZP, a Jobbik és az LMP frakciók összes képviselője, a parlamentet egyébként bojkottáló DK-sok és a függetlenek is nemmel szavaztak.

A kormánypártok mindent megtettek, hogy együttműködésbe csalják az ellenzéket. Hadházy Ákos LMP-s képviselő javaslataira építették saját paragrafusaikat, és Lázár János azt is felvetette, hogy a plakátolás kampányidőszakon kívüli tilalmáért cserébe majd a kormány is eláll a politikai hirdetésektől. A törvény egy létező problémát is kezelt volna, ami a gazdasági lobbiktól magukat távol tartó politikai erők számára is vonzó lenne.

Tervezett szigor (az ellenzékkel szemben)

A Jobbik hónapok óta hirdeti, hogy "ti dolgoztok, ők lopnak", és Vona érkezik majd messiásként. A Fidesz erre válaszul megalkotta a "lex csicskaként" hivatkozott, a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló, kétharmados támogatást igénylő javaslatot.

A javaslat szerint tilos lett volna kampányidőszakon kívül a piaci ár alatt vagy ingyen plakátolnia a pártoknak - ezt eredetileg duplán tervezték büntetni -, és kampányidőszakon kívül egyáltalán nem lehetett volna olyan plakátot kitenni, ami egy párt vagy a kormány érdekét szolgálná. A kormánypárt ezzel akarta volna megakadályozni, hogy Vonáék kedvezményes plakáthelyeket kapjanak Simicska Lajos plakátcégeitől, de a javaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy a kampányolást így például a CÖF-nek vagy a Fidelitasnak is tilos lett-e volna plakátolni. A javaslat döntő része ráadásul már júliustól életbe lépett volna. A törvény így nemcsak a Jobbikot, hanem Botka László MSZP miniszterelnök-jelöltet érintette volna igen hátrányosan.

Korábban egyébként előfordult, hogy Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor hiányzása miatt ment át kétharmados szavazás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!