szerző:
hvg.hu/MTI

1989 óta nem járt nálunk hivatalban lévő izraeli miniszterelnök, most európai turnéja során Macron után Orbán fogadja majd Benjamin Netanjahut.

A TEK délután 3 és 5 óra közé, a hirado.hu pedig 19.25-re jósolta Benjamin Netanjahu budapesti landolását, de végül hat óra körül már leszállt az izraeli miniszterelnök gépe Ferihegyen. Ennek megfelelően be is dugult a város.

Orbán Viktor kedden reggel fogadja őt a parlamentben, ezt egy sajtótájékoztató és ebéd követi. Délután koszorút helyez el az ismeretlen katona sírjánál, majd Áder János fogadja őt, este pedig egy vacsora keretében harmadszor is találkozik Orbán Viktorral. Szerdán lesz Netanjahu V4-napja, amikor külön is tárgyal és együtt is ebédel a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar miniszterelnökkel. Ezután a vendég és vendéglátója részt vesz egy izraeli-magyar üzleti fórumon (az Eximbank nemrég nyitott egy 50 millió eurós hitelkeretet a kétoldalú bizniszek fellendítésére), majd este látogatást tesznek a magyar zsidó közösségnél.

Izraelben a baloldal azt kérte Netanjahutól: addig ne látogasson el Magyarországra, amíg a magyar miniszterelnök nem vonja vissza Horthy Miklós pozitív értékelésével kapcsolatos szavait. Netanjahu ehelyett Izrael nagykövetét utasította: vonja vissza azt a kijelentését, hogy a Soros György elleni kampány antiszemita lenne.

Néhány órával azelőtt, hogy megérkezett Magyarországra Netanjahu, Heisler András, a Mazsihisz elnöke az AP amerikai hírügynökségnek panaszkodott Izrael álláspontjának megváltozásáról. Mint mondta, meglepődött és mélységesen csalódott a plakátok bírálatának hangnemváltozása, a bírálat élének tompítása miatt. Izrael magyarországi nagykövete először elítélte a kampány antiszemita felhangjait, ám később Izrael külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy bár helyteleníti az antiszemitizmust, nem akarja jogtalannak minősíteni a plakátokat.

Heisler András mindezek után hétfőn arra kérte az izraeli kormányt, hogy fejtse ki álláspontját a Soros György ellen irányuló plakátkampányról.

Netanjahu keleti nyitása Budapesten: politikai rokonlátogatás?

Nemcsak a Horthy-barát, sorosozó magyar kormányt, hanem a V4-et is felértékeli az izraeli miniszterelnök látogatása. Politikai útkeresés vagy nettó üzleti út?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!